Verbouwen anno 2018: kies voor LED-verlichting

10 april 2018 Bron: Bouw & Wonen
Verbouwen anno 2018: kies voor LED-verlichting
Je gaat je huis bouwen, verbouwen, of er een stuk aan bouwen. En vanzelfsprekend let je anno 2018 ook een beetje op de duurzaamheid van materialen die je gebruikt, en van energievretende elektronica die je in je nieuwe huis verwerkt. Zo neem je natúúrlijk een waterbesparende douche, een HR-ketel en misschien zelfs wel zonnepanelen. Want van deze keuzes en investeringen heb je nog járenlang voordeel na de (ver)bouwing. Maar welke verlichting kun je tegenwoordig het beste kiezen?

LED nummer één keuze

De laatste jaren is LED-verlichting in hoog tempo de populairste lichtbron geworden voor de particuliere markt. Niet gek natuurlijk, aangezien gloeilampen en halogeenlampen inmiddels niet meer geproduceerd (mogen) worden voor particulieren. In de hele EU wordt LED daarom zonder twijfel de komende jaren de norm.

Is LED-verlichting altijd de beste keuze?

Eigenlijk is het antwoord gewoon “ja”. LED is vrijwel altijd gewoon de beste keuze wanneer je woningverlichting gaat kiezen. LED is namelijk erg energiezuinig, gaat lang mee en voldoet aan alle duurzaamheidsnormen van nu.

Is iedere lamp in LED verkrijgbaar?

Tegenwoordig is voor vrijwel iedere lichtbron wel een LED-alternatief verkrijgbaar. Zo heb je zelfs LED-varianten van de “gewone Tl-buis”. Sommige “speciale” verlichting is (nog) niet in LED-variant verkrijgbaar. Denk aan kerstverlichting of aan de lampjes die je in je koelkast of oven vindt. Maar wees gerust: ondanks het verbod op de productie van halogeenlampen dat vanaf 2018 voor particulieren geldt, mogen speciale lampjes of gelegenheidsverlichting nog wel gewoon op de markt gebracht worden voorlopig.

Waar kun je LED-verlichting dan kopen?

LED-verlichting koop je tegenwoordig “op iedere hoek van de straat”, in spreekwoordelijke zin. Maar koop bij voorkeur wel kwaliteitslampen. KwaliteitsLED gaat langer mee, is rustiger voor de ogen en vaak ook nog veiliger in gebruik. Online koop je je verlichting bij shops als Lampdirect.be en offline in de bouwmarkt of lichtspeciaalzaak.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo