Verlichting

Vraag naar slimme verlichting stijgt explosief

Vraag naar slimme verlichting stijgt explosief
Nederlanders gaan steeds slimmer om met verlichting in huis. Verlichting moet tegenwoordig niet meer alleen functioneel zijn, ook het design is zeer belangrijk. Online winkelcentrum beslist.nl analyseerde verkoopdata van verlichting en zette de belangrijkste trends binnen verlichting op een rijtje.

Slimme verlichting in de lift

Steeds meer apparaten staan in verbinding met internet. Ook verlichting is aan deze trend onderhevig. De vraag naar WiFi-verlichting en WiFi schakelaars is sinds de opkomst van ‘the Internet of things’ sterk toegenomen. Steeds meer mensen kiezen voor zogenoemde ‘slimme verlichting’, waarbij applicaties op de tablet of smartphone worden gekoppeld aan de verlichting.

Warm en sfeervol licht met LED lampen

In 2017 is de vraag naar kleurrijke LED verlichting sterk toegenomen. Het -onterechte- gedachtegoed dat LED lampen uitsluitend kil en wit licht geven, lijkt dus langzaam te verdwijnen. De trend, waarbij LED verlichting wordt gebruikt om warmte en sfeer te creëren, wordt steeds meer erkend. Ditzelfde geldt voor LED strips en spots. De vraag naar LED strips en spots is in de afgelopen 15 jaar namelijk met liefst 400% toegenomen.

Daarnaast biedt LED financiële voordelen. Waar een gloeilamp al snel 25 Watt verbruikt, blijft het verbruik bij een LED lamp met dezelfde lichtcapaciteit beperkt tot gemiddeld 2 Watt. Om eventuele verwarring te voorkomen noemen fabrikanten tegenwoordig, naast het aantal Watt, het aantal Lumen, ter indicatie van de lichtsterkte.

Lichtwekker populairder

Naast functionaliteit en sfeer, wordt verlichting steeds vaker gebruikt als wekker. Ook de slaaptrainer voor kinderen is populair. De klok van de slaaptrainer licht op wanneer het voor kinderen tijd is om naar bed te gaan, of op te staan.

Meer informatie over verlichting trends en verbruik van verlichting in Lumen, Kelvin en Watt? Bekijk dan deze verlichtingsinfographic