Veiligheidsglas enkelvoudig en gelaagd

3 december 2019 Bron: Voorlichtingsburo Wonen
Veiligheidsglas enkelvoudig en gelaagd
De lichtdoorlatende en doorzichtige eigenschappen van glas maken het materiaal geschikt voor vele doeleinden. We kennen glas van ruiten voor gebouwen en voertuigen, maar het wordt ook toegepast in serviesgoed, gebruiksvoorwerpen en kunstvoorwerpen. Daarnaast is het zeer geschikt als materiaal voor douchewanden, maar dan wel in de uitvoering van veiligheidsglas. Er zijn twee varianten in veiligheidsglas; enkelvoudig en gelaagd.

Enkelvoudig veiligheidsglas (ESG)

Het idee achter enkelvoudig veiligheidsglas, dat in 1927 voor het eerst aan het wereldpubliek werd gepresenteerd, is nog steeds even ingenieus als bijna 100 jaar geleden. Omdat glas in zijn natuurlijke vorm als het breekt gevaarlijk puntige scherven vormt, wordt het glasoppervlak tijdens het productieproces met koude lucht ďafgeschriktĒ. Het temperatuurverschil dat daarbij tussen de buitenlaag en de kern ontstaat blijft als inwendige spanning in het glas aanwezig. Deze nieuwe krachten, die voorspanning genoemd worden, verbeteren de materiaaleigenschappen merkbaar. Zo vergroot bijvoorbeeld de buig-, slag- en stootvastheid van het glas, terwijl ook het breukbeeld positief verandert. Wanneer de glasschijf breekt, ontsnapt de voorspanning in milliseconden en worden er duizenden kleine fragmenten gevormd. In tegenstelling tot grote, scherpe glasscherven zijn deze ongevaarlijk voor mensen. Dat is ook de reden dat ESG voor douchewanden gebruikt wordt.

Veiligheidsglas enkelvoudig en gelaagd

Gelaagd veiligheidsglas (VSG)

In 1950 vond de combinatie van twee ESG-schijven en een scheurbestendige, taaie elastische folie zijn weg naar de automobielindustrie. De voordelen van voorgespannen glasschijven waren bekend, alleen het probleem van de duizenden kleine brokstukjes moest nog opgelost worden. In elk geval voor voorruiten werd het meer en meer een noodzaak een nieuwe glasoplossing te vinden, die bij een grote krachtinwerking weliswaar in onschadelijke stukken uiteenvalt, maar tegelijk in staat is om ontstane krachten op te vangen. De oplossing werd gevonden in een sandwichcombinatie bestaande uit twee ESG-schijven en een folie die ertussen werd gekleefd. De twee ESG-schijven springen zoals gewenst in veel ongevaarlijke stukjes uiteen, maar worden bij elkaar gehouden door de ertussen gekleefde folie. Hierdoor ontstaat het algemeen bekende spinnenweb. Sinds kort gebruikt Duscholux dit gelaagde veiligheidsglas ook bij de Air Colours Walk-in-oplossingen, die dankzij de erin verwerkte en gekleurde folies in vier verschillende kleuren verkrijgbaar zijn.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Hypotheek.be
  • Loxone
  • bouwinfo