Dit zijn de valkuilen bij de aanschaf en plaatsing van nieuwe beglazing

Bron: Bouw & Wonen
Dit zijn de valkuilen bij de aanschaf en plaatsing van nieuwe beglazing
Op het ogenblik dat je in je woning nog over oude beglazing beschikt is de kans groot dat je er op een zeker ogenblik voor zal willen kiezen om dit glas te laten vervangen. Door je enkele of gewone, dubbele beglazing te laten vervangen door hoogrendementsglas is het namelijk mogelijk om de isolatiewaarde van je woning structureel te verbeteren. Op het ogenblik dat je op zoek gaat naar een glaszetter om een beroep op te doen is het evenwel belangrijk om rekening te houden met enkele mogelijke valkuilen. Wij hebben de belangrijkste valkuilen alvast even voor jou op een rijtje gezet zodat je hier niet snel in zal lopen!

De keuze van het soort glas

De belangrijkste valkuil waar je mee geconfronteerd kan worden op het ogenblik dat je er voor kiest om een beroep te doen op de diensten van een glaszetter heeft vooral betrekking tot het soort glas waar gebruik van wordt gemaakt. Veel mensen kiezen er namelijk voor om zelf aan te geven aan de glaszetter welk type glas ze graag zouden willen laten plaatsen. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, maar hier wordt vaak niet goed over nagedacht. Het type glas waar gebruik van wordt gemaakt is immers altijd afhankelijk van de locatie waar je ze gaat plaatsen. Ook het type woning waarin je woont speelt een belangrijke rol in je keuze. We geven je graag alvast enkele voorbeelden:

  • Kies voor veiligheidsglas op een plaats die inbraakgevoelig is;
  • Kies voor optimaal isolerend glas bij een passiefwoning;
  • Denk aan zonwerend glas bij ramen die op het zuiden zijn gericht;
  • Gekleurd glas kan een extra bijzonder effect realiseren;

Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ondanks het feit dat de keuze voor het type glas op het eerste zicht wellicht erg eenvoudig lijkt is dat in de praktijk veelal helemaal niet zo. Wees je in ieder geval bewust van alle verschillende soorten beglazing die er op de markt verkrijgbaar zijn. Op deze manier kan je vervelende teleurstellingen voorkomen.

Kies voor een isolatiewaarde die past bij je woning

Heb je, je glaszetter te kennen gegeven dat je graag gebruik wil maken van isolatieglas? In dat geval is het (hoe vreemd dat misschien op het eerste zicht ook mag lijken) altijd van belang om te kiezen voor glas welke goed aansluit op de isolerende eigenschappen van je woning. Het heeft bijvoorbeeld geen enkele zin om te kiezen voor HR+++ glas wanneer je er (nog) niet voor hebt gekozen om de muren en het dak van je woning te isoleren. In dit geval zal de warme lucht die tegen worden gehouden door de beglazing gewoon via de muren en het dak verdwijnen. Dit maakt het de extra investering eigenlijk niet waard. Tenzij je uiteraard van plan bent om in de nabije toekomst je huis wel beter te gaan isoleren.

Het merendeel van de nieuwe kozijnen worden tegenwoordig in ieder geval geleverd met HR++ isolatieglas. Dit is een werkelijk uitstekend type glas welke in Nederland wordt beschouwd als het meest kosten efficiŽnt. Ben jij echter iemand die bezig is met het realiseren van een passiefwoning? In dat geval spreekt het voor zich dat je wel beter kijkt in de richting van zo optimaal mogelijk isolerend glas. Met andere woorden, HR+++ glas is in dit geval wel degelijk veruit het interessantst. Kom je er zelf niet helemaal uit welk type isolatieglas nu precies het beste past bij jouw woning? Dan kan je dit altijd even bespreken met je glaszetter.

Vergeet eventuele ventilatieroosters niet!

Tegenwoordig wordt er erg vaak een beroep gedaan op de diensten van een glaszetter door mensen die hun oude beglazing willen vervangen door nieuwe exemplaren die over een veel betere isolatiewaarde beschikken. Kiezen voor goed isolerend glas kan uiteraard interessant zijn wanneer je energie wil besparen in je woning, maar anderzijds moet er ook extra aandacht worden besteed aan de vereiste ventilatie. Het feit dat je nieuwe beglazing op vlak van isolatie veel beter is in vergelijking met de oude zorgt er voor dat er minder mogelijkheden zijn voor de lucht binnen in je woning om zich een weg naar buiten te banen.

Dat is natuurlijk wel een beetje de bedoeling bij de keuze voor isolatieglas, maar er staat wel tegenover dat je op deze manier het risico loopt om geconfronteerd te worden met een manifestatie van vocht in je woning. Wil je condensvorming voorkomen? Dan is het altijd van cruciaal belang om de kozijnen uit te rusten met ventilatieroosters. Wil je dat liever niet? Dan kan je er eventueel voor kiezen om je ramen regelmatig open te zetten. In de winter is dit echter wellicht heel wat minder interessant.

Hou rekening met de voorrijkosten van je glaszetter!

Tot slot is het altijd van belang om rekening te houden met de voorrijkosten die in rekening worden gebracht door een glaszetter. Veel mensen kiezen steeds voor die glaszetter die de voordeligste offerte heeft opgesteld. Dat lijkt voor de hand liggend, maar het is ook altijd belangrijk om rekening te houden met de mogelijke extra kosten die aangerekend kunnen worden. Dit geldt niet in het minst voor de voorrijkosten. Wil je deze zo beperkt mogelijk kunnen houden? Kies dan bij voorkeur altijd voor een glaszetter uit de buurt!

Lees ook: dubbel glas kopen

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo