Architectuur

'Veil & vault'-museum voor Los Angeles

Los Angeles krijgt een nieuw Eli and Edythe Broad Art Museum. Donderdag is het ontwerp van Diller Scofidio + Renfro voor het gebouw gepresenteerd. Het bouwwerk is ontworpen volgens een ‘veil and vault’-principe.
Het gebouw komt in dezelfde straat als de fameuze Walt Disney Concert Hall van architect Frank Gehry en het eveneens bekende MOCA (verschillende architecten). Diller Scofidio + Renfro kon natuurlijk niet met een minder opvallend ontwerp komen, en bedacht daarom een museum met in de eerste plaats een bijzonder exterieur.

De gevel heeft een honingraatstructuur, waardoor daglicht naar binnen kan stromen. De huid van het gebouw kan worden beschouwd als een gordijn (de ‘veil’), die ter plaatse van de entree is opgetild. Bij de ingang is ook meteen de ‘vault’ zichtbaar, het bouwdeel dat inderdaad doet denken aan een gewelf of grot.

Op de begane grond dient dit massief ogende blok onder meer als wand en plafond. Daarnaast worden bezoekers er via (rol)trappen dwars doorheen naar de eerste verdieping geleid. Op dit niveau omsluit het bouwdeel het archiefgedeelte van het museum. Weer een etage hoger vormt de bovenkant van het blok de vloer voor de vrij indeelbare expositiezaal.

Lees verder op Architectenweb.nl