Vastgoedkoopkracht daalt tot 103 m² voor gemiddeld Belgisch huishouden

  BE   4 juli 2023 Bron: Immoweb
Vastgoedkoopkracht daalt tot 103 m² voor gemiddeld Belgisch huishouden
De vastgoedkoopkracht van een Belgisch huishouden[1] bedraagt vandaag gemiddeld 103 m². Dat is 3% minder dan bij de start van 2023, toen de vastgoedkoopkracht dankzij de loonindexering een sprong maakte tot 106 m². Dat berekende het vastgoedplatform Immoweb in haar Prijsmeter. Daarnaast ziet Immoweb een stijging op twee snelheden in de grote steden en de gebieden daarbuiten. Zo noteerde Gent in de eerste zes maanden een prijsstijging van 1,4%, terwijl vastgoed in Oost-Vlaanderen met gemiddeld 4,1% in waarde steeg. In Wallonië zagen de provincies Namen en Henegouwen dan weer een prijsstijging, terwijl de prijzen in de steden Namen en Bergen daalden.

In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde vastgoedkoopkracht op die manier vandaag 99 m², terwijl die in Wallonië maar liefst 137 m² bedraagt. Dat valt te verklaren door de grotere betaalbaarheid van het vastgoed. In Brussel kan een gemiddeld huishouden namelijk slechts 56 m² woning kopen.

Vastgoedkoopkracht daalt tot 103 m² voor gemiddeld Belgisch huishouden
De vastgoedkoopkracht berekent Immoweb op basis van het aantal vierkante meter dat een Belgisch huishouden (gedefinieerd als 2 volwassenen die getrouwd zijn of wettelijk samenwonen) met een mediaan inkomen kan verwerven door op dat moment een hypothecair krediet aan te gaan. “In deze berekening baseren we ons op de aanname dat een eigen inbreng moet worden betaald van 10% van de waarde van het onroerend goed en bijhorende transactiekosten zoals registratierechten en notariskosten uit het eigen vermogen”, verduidelijkt Piet Derriks.

Stijging vastgoedprijzen blijft maar aanhouden: +1,7% op drie maanden tijd

Ondanks de steeds verder dalende vastgoedkoopkracht, houden ook de vastgoedprijzen in het tweede kwartaal goed stand. Die kenden de afgelopen drie maanden een stijging van 1,7%, waardoor je vandaag 2.288 €/m² betaalt. De stijging loopt gelijk op in Vlaanderen (+1,9%) en Wallonië (+1,7%), hoewel de m²-prijzen daar verder uit elkaar liggen met respectievelijk 2.419 €/m² en 1.720 €/m².

In Brussel betaal je dan weer 3.327 €/m², hoewel de stijging van de vastgoedprijzen er de afgelopen drie maanden vertraagde (0,9%). “We zien in dat opzicht een trend bevestigd, want in de eerste zes maanden stegen de Brusselse vastgoedprijzen met 1,3%. De afgelopen twaalf maanden bedroeg die stijging zelfs maar 1,6%, terwijl de stijgingen in Vlaanderen (+4%) en Wallonië (+3,1%) veel meer uitgesproken waren”, vertelt Piet Derriks. “Brussel is met voorsprong de duurste regio wat vastgoed betreft. Om die reden is het ook de regio die het gevoeligst is voor de stijgende interestvoeten. Banken zijn geneigd om de voorkeur te geven aan het verlenen van leningen met een veiliger kredietnemersprofiel.”

Voor één vierkante meter appartement (3.015 euro) betaal je in ons land bovendien beduidend meer dan één vierkante meter van een huis (1.999 euro).

Piet Derriks: “De prijs per m², berekend door het wetenschappelijke team van Immoweb, maakt het mogelijk om prijs van een standaard woning op verschillende locaties te vergelijken aan de hand van een gemakkelijk te begrijpen gemeenschappelijke indicator. Bovendien worden onze data iedere maand bijgewerkt, waardoor we een erg accuraat prijsoverzicht kunnen maken voor verschillende locaties en doorheen de tijd.”

Tragere groei in grote steden

De evolutie in Brussel ligt in lijn met wat er in andere grote steden gebeurt. Daar ziet Immoweb dat de prijzen dit jaar nog maar erg licht stegen, terwijl de stijgingen in de bijhorende provincies veel meer uitgesproken waren. Zo stegen de prijzen in Gent dit jaar slechtst met 1,4%, terwijl de provincie Oost-Vlaanderen een prijsstijging kende van 4,1%. Aan Waalse kant zie je eenzelfde evolutie. Daar kenden Bergen en Namen de eerste zes maanden van dit jaar een prijsdaling van respectievelijk -2,5% en -3,8% terwijl Henegouwen (+3%) en de provincie Namen (+1,4%) net een stijging kenden. De uitzondering op de regel is weliswaar Antwerpen stad (+2,7%) waar de prijsstijging die in de provincie (+2,2%) overtreft.[2]

Vastgoedkoopkracht daalt tot 103 m² voor gemiddeld Belgisch huishouden
Piet Derriks ziet een mogelijke verklaring in een stedelijke huizenmarkt die onder druk staat van stijgende rentetarieven en kredietbeperkingen. “Traditiegetrouw zijn de m²-prijzen in de grote steden bij de hoogste van het land, vooral in vergelijking met hun buitenwijken. In combinatie met de stijgende rentes kan dit een verklaring zijn voor een tragere prijsstijging in de stadskernen, omdat de betaalbaarheid mogelijk onder druk komt te staan. In Brussel zie je namelijk dat de gemiddelde vastgoedkoopkracht slechts 56 m² bedraagt.”

[1] gedefinieerd als 2 volwassenen die getrouwd zijn of wettelijk samenwonen
[2] de vergelijking wordt gemaakt voor 8 van de 10 Belgische provincies


Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo