Nabijheid van strand maakt appartement aan zee tot 30% duurder

  BE   26 juni 2023 Bron: Immoweb
Nabijheid van strand maakt appartement aan zee tot 30% duurder
Nieuw data-onderzoek van Immoweb toont dat nabijheid van het strand de prijs van een appartement aan zee met wel 30% verhoogt. Een wandelafstand tussen 1 en 5 minuten tot aan het strand zorgt voor een prijsverhoging van 10,8%. Dat blijkt uit een data-analyse die het grootste vastgoedplatform van het land uitvoerde voor de prijzen van appartementen in onze Belgische kustgemeenten. De prijzen van appartementen stegen er de afgelopen drie jaar bovendien met 17,6% terwijl de gemiddelde prijs van een appartement in ons land met 12,5% steeg. De grootste stijgers aan de kust in die tijdsperiode zijn Knokke-Heist (+30,7%) en De Panne (+23,4%).

Nabijheid van strand maakt appartement aan zee tot 30% duurder
Raadpleeg hier alle data voor de kustgemeenten.

De prijzen van appartementen aan de Belgische kust zijn heel gevoelig voor de nabijheid van de zee. Eenzelfde appartement aan zee kan tot 30% duurder worden wanneer het op minder dan een minuut wandelen van de zee ligt dan wanneer de wandelafstand langer dan 10 minuten is.

Op een wandelafstand van een tot vijf minuten stijgt de waarde met 10,8%. De waarde van een appartement stijgt met 1,6% wanneer de woning zich op vijf tot tien minuten wandelen van het strand bevindt. "Het is geen verrassing dat de nabijheid van de zee een gunstige invloed heeft op de waarde van een appartement. Anderzijds tonen de data ook dat een appartement op 5 tot 10 minuten wandelen van de kust nauwelijks nog meerwaarde ondervindt van de kustlijn. Dat kan evenzeer een opportuniteit zijn voor kopers die toch aan de kust willen zitten, maar niet per se de zee in hun directe nabijheid hoeven, zegt Jonathan Frisch, vastgoedeconoom van Immoweb.

Prijsstijgingen aan de kust vertragen

De vastgoedprijzen aan de kust blijven volgens de laatste data stijgen, hoewel ook daar de prijsstijgingen beginnen te vertragen. Over de afgelopen 3 jaar werden appartementen aan de kust 17,6% duurder. Daarmee komt de gemiddelde prijs er nu op /m 3.984. De prijs van een gemiddeld appartement in ons land steeg dan weer met 12,5%. Dat is een verschil van 5,1 procentpunt over dezelfde periode. Kustappartementen stegen dus meer in waarde ten opzichte van appartementen in het algemeen. Voor een appartement in ons land betaal je vandaag /m 3.006, bijna 1.000 minder dus dan voor een appartement aan zee.

Prijzen stijgen het meest in Knokke-Heist

De duurste Vlaamse kustgemeente is Knokke-Heist. Daar betaal je gemiddeld /m 6.506 voor een appartement. Op de tweede plaats staat Nieuwpoort, met een prijs van /m 4.654. De derde duurste kustgemeente voor appartementen is Koksijde (/m 4.263).Knokke-Heist is niet alleen de duurste gemeente aan de kust, de prijzen stegen er ook het sterkst. In drie jaar tijd werden appartementen er 30,7% duurder. Een andere gemeente waar de prijzen fel stegen de afgelopen drie jaar is De Panne (+23,4%). Ook in Middelkerke stegen de prijzen op drie jaar tijd met 21,2%.

Interessante opportuniteiten net over de grens

Het wordt over de hele kustlijn dus steeds duurder om een appartement aan zee te kopen, zeker een dat vlakbij het strand ligt. Als je toch een appartement aan de kust wil kopen, betaal je daarvoor het minst in Oostende (/m 2.928), Blankenberge (/m 2.912) of Bredene (/m 2.776).

Maar vlak over de grens met Frankrijk zijn enkele interessante opportuniteiten te vinden. In het Franse Bray-Dunes, dat grenst aan de Panne, is de gemiddelde prijs per m 3.372. Net geen 300 euro goedkoper dan de prijs per m in De Panne (/m 3.627). Ook in het iets verder gelegen Zuydkote (/m 3.580) en Leffrinkhoeke (/m 2.719) zijn de prijzen lager.

Nabijheid van strand maakt appartement aan zee tot 30% duurder

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo