Vastgoed

Nergens dalen prijzen van appartementen sneller dan in Limburg

Nergens dalen prijzen van appartementen sneller dan in Limburg
De skyline van Hasselt (bron: iStock)
Een appartement werd in Limburg gemiddeld 1,84 procent goedkoper in het laatste kwartaal van 2022. Dat blijkt uit cijfers van vastgoeddataplatform Realo. De prijsdaling in Limburg is opvallend sterker dan in de andere Vlaamse provincies. Ook de huizenmarkt koelde af, maar daar is de knik in de prijzen veel beperkter dan bij de appartementen. Hasselt versterkte in 2022 zijn positie als duurste Limburgse stad.

Een appartement van 95 vierkante meter kostte eind 2022 in Limburg gemiddeld 218.266 euro. Of omgerekend 2.298 euro per vierkante meter. Dat is een prijsdaling met 1,84 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar. Limburg blijft de goedkoopste provincie voor appartementen, de kloof met de andere provincies wordt dus zelfs nog groter. Voor huizen is West-Vlaanderen goedkoper dan Limburg, maar bij de appartementen halen de dure optrekjes in de kustgemeenten de gemiddelde prijzen naar boven.

“Nergens anders in Vlaanderen namen de prijzen voor appartementen zo’n forse duik als in Limburg”, verduidelijkt Fabrice Luyckx, data-analist bij Realo.“Die prijsdaling kan mogelijk verklaard worden door een overaanbod aan appartementen. Het aantal nieuwbouwappartementen in Limburg is de laatste jaren sterk toegenomen, waardoor ze nu moeilijker van de markt geraken“, aldus Fabrice.


Kleinere prijsstijging bij Limburgse huizen

Voor een huis van 170 vierkante meter betaalde je in Limburg in het laatste kwartaal van 2022 gemiddeld 284.755 euro, of 1.675 euro per vierkante meter. Dat is een daling van 0,15 procent tegenover het derde kwartaal. Een kleine daling, minder uitgesproken dan bij de appartementen, maar ook in Limburg lijkt de afkoeling van de vastgoedmarkt ingezet. De provincie volgt de algemene trend die we ook in andere Vlaamse provincies zien. Overal toont de vastgoedbarometer van Realo een kentering in het vierde en laatste kwartaal. De afkoeling van de vastgoedmarkt die al zo vaak voorspeld werd, lijkt door de stijgende energieprijzen en de oplopende rente nu toch echt een realiteit.

Hasselt onbetwist koploper

Hasselt is en blijft de duurste gemeente van Limburg. Alleen Zutendaal komt in de buurt. Zelfs in het laatste kwartaal werd een huis in Hasselt gemiddeld nog bijna 3 procent duurder, tegen de nationale trend in. Je betaalde gemiddeld 336.700 euro (of 1.981 euro per vierkante meter) voor een huis van 170 vierkante meter. De Limburgse hoofdstad lijkt aan de afkoelende vastgoedmarkt te ontsnappen.

Ook bij de appartementen is Hasselt met een gemiddelde prijs van 272.440 voor een appartement van 95 vierkante meter de Limburgse koploper, al begonnen de appartementsprijzen wél te dalen in het vierde kwartaal. Hasselt is ook de enige Limburgse gemeente die de top-100 van duurste gemeenten in België haalt bij de appartementen (op een 83ste plek). Peer en Lummen vervolledigen het podium. Maar die twee gemeenten volgen al op enige afstand van Hasselt en halen zelfs de Belgische top-150 (net) niet.

“We merken hier in Hasselt nog niets van de afkoeling van de markt. We zien qua activiteit geen verschil met de twee voorgaande jaren”, zegt vastgoedmakelaar Alexander Willems van vastgoedkantoor Hillewaere Vastgoed Hasselt. “Hasselt is een stad, maar heeft de sfeer en de gemoedelijkheid van een gezellige dorpskern weten te bewaren. Er is een groot aanbod aan restaurants en winkels. Ook de werkgelegenheid in en rond de stad maakt Hasselt gegeerd als woonstad.”


Appartementsprijzen in Limburg
Huizenprijzen in Limburg

Ook interessant