Vastgoed

Knokke-Heist heeft duurste vastgoedprijzen van het land

Knokke-Heist heeft duurste vastgoedprijzen van het land
De duurste vastgoedprijzen vind je vandaag aan onze Belgische kust en Brussel. Dat toont een nieuw dataonderzoek van Immoweb op basis van de vastgoedprijzen in april. Dat onderzoek vergeleek de gemiddelde vastgoedprijzen van woningen (hybride prijzen, waarin appartementen en huizen werden opgenomen) in alle Belgische gemeenten. De duurste gemeente is Knokke-Heist, waar je gemiddeld € 5.905 per m² betaalt. Elsene (€/m² 4.191) en Nieuwpoort (€/m² 4.070) vervolledigen de top drie. De goedkoopste prijzen vind je dan weer in de provincie Henegouwen waar je gemiddeld € 1.428 per m² betaalt.

De goedkoopste gemeentes liggen dan weer aan de andere kant van de taalgrens. Voor een woning in Momignies in Henegouwen betaal je € 987 per m2, dat is het laagste bedrag in België en tevens de enige gemeente waarvan de gemiddelde prijs voor een woning onder de € 1.000 per m² duikt. De volgenden in de lijst zijn de Henegouwse gemeente Chimay (€/m² 1.094) en het in de provincie Namen gelegen Doische (€/m² 1.099).

Vlaamse kustgemeentes erg in trek

De duurste Waalse gemeente is Ottignies-Louvain-La-Neuve (€/m² 3.456) in Waals-Brabant. Dit is de enige gemeente in Wallonië met een gemiddelde prijs per m2 hoger dan € 3.000. De top vijf duurste gemeentes in Wallonië wordt aangevuld met La Hulpe (€/m² 2.923), Waterloo (€/m² 2.917), Lasne (€/m² 2.823) en Rixensart (€/m² 2.656). Die vijf duurste gemeentes liggen stuk voor stuk in de provincie Waals-Brabant, die met een gemiddelde prijs van € 2.558 per m2 de duurste Waalse provincie is.

De goedkoopste provincie in Wallonië is Henegouwen (€/m² 1.428). Vier van de vijf goedkoopste gemeenten in Wallonië (Momignies (€/m² 987), Chimay (€/m² 1.094), Froidchapelle (€/m² 1.110) en Sivry-Rance (€/m² 1.115) liggen dan ook in die provincie. Het in Namen gelegen Doische (€/m² 1.099) maakt de lijst van goedkoopste gemeentes af.

Brussel blijft de duurste regio van het land

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komt als duurste uit de bus, de gemiddelde vastgoedprijzen zijn er hoger dan in eender welke provincie in ons land. Er staan dan ook drie Brusselse gemeentes (Elsene, (€/m² 4.191), Sint-Pieters-Woluwe (€/m² 4.035) en Ukkel (€/m² 3.923) in de top vijf duurste gemeentes in België. Daar vind je dan ook de duurste straten van Brussel.

In de Kasteeltjeslaan in Ukkel betaal je als koper gemiddeld zo’n € 5.662 per m² voor een woning. Dat de prijzen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoog zijn bewijst ook de goedkoopste gemeente, Sint-Jans-Molenbeek. Die staat met een prijs van € 2.501 per m² nog steeds op plaats 78 van de 582 gemeentes in België.


Prijsmap-tool berekent prijzen voor 20.376 sectoren en op adres voor 12 grote steden

Bezoekers van Immoweb kunnen voortaan nog nauwkeuriger vastgoedprijzen vergelijken op basis van locatie. De Prijsmap werd recent verfijnd en kan de gemiddelde vastgoedprijzen voor de 20.376 statistische sectoren van Statbel* weergeven. Voor grote steden (Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen, Oostende, Bergen, Charleroi, Luik, Namen) kan dat zelfs per adres. Immoweb berekent een prijs per m² omdat het zo mogelijk is om 2 woningen met een verschillende oppervlakte te vergelijken op basis van een gemeenschappelijke indicator.

“De informatie van onze Prijsmeter werken we maandelijks bij aan de hand van de laatste verzamelde gegevens. Ze geeft de evolutie van de Belgische vastgoedmarkt dus heel precies weer. Onze teams werken voortdurend aan de verbetering van deze tool, zodat we kopers en verkopers een eerste prijsindicatie kunnen geven”, besluit managing director Piet Derriks.* De statistische sector is de kleinste geografische eenheid waarin Statbel (het Belgische bureau voor de statistiek) zijn sociaal-demografische informatie produceert en verspreidt. De 20.376 statistische sectoren bestrijken het gehele nationale grondgebied en tellen gemiddeld 568 inwoners, waarvan er 18.456 als residentieel kunnen worden beschouwd (d.w.z. bewoond door ten minste 20 inwoners bij de laatste volkstelling).

Een zicht op de drie duurste straten in Ukkel

Een zicht op de drie duurste straten in Ukkel