Verbouwen

Van een oude zolder naar een hippe kantoorruimte: 4 tips

Van een oude zolder naar een hippe kantoorruimte: 4 tips
De kans bestaat dat je er vroeger geen rekening mee hebt gehouden dat je op een dag thuis kantoorwerk zou doen. De wereld is nu eenmaal danig veranderd. Een van de weinige ruimtes die in veel woningen nog vrij is, is de zolderruimte. Ga jij ook de zolderruimte ombouwen tot een kantoorruimte? Neem dan zeker de onderstaande vier tips door.

# 1. Zorg voor voldoende lichtinval

De kans bestaat dat de zolder momenteel maar een donkere ruimte is. Dat is niet bepaald een goede werkomgeving. Zorg daarom voor voldoende lichtpunten en ga vervolgens na hoe je meer natuurlijk daglicht op zolder krijgt. Een dakraam (laten) steken, is aan te raden. Daglicht is essentieel voor je humeur en bevordert je productiviteit. Bovendien is een dakraam laten steken tegenwoordig heus niet duur. Zorg er wel voor dat je bureau goed georiënteerd staat, zodat het licht zijdelings valt en niet in je scherm of in je ogen schijnt.

# 2. Investeer in een goed bureau

Een goede kantoorruimte kan niet zonder een goed bureau. Dat wil zeggen: een bureau dat voldoende ruimte biedt, maar dat tegelijkertijd ook degelijk is en is aangepast aan je behoeften. Zeker als je erg vaak aan je bureau zit, is het een goed idee om te kiezen voor een zit-stabureau. Als je niet meteen van plan bent om inbouwkasten te voorzien, kies je voor een bureau met één of meerdere ladeblokken. Zo kan je toch meteen al wat spullen kwijt. Ook een goed idee: een bureau met een kabelgoot of een kabeldoorvoer om de kabeltjes netjes kwijt te kunnen. Qua materiaal zijn er veel keuzes, gaande van glas over multiplex tot exclusieve houtsoorten. Een houten tafelblad zorgt voor een natuurlijke uitstraling en valt bij veel mensen in de smaak.

# 3. Investeer in stabiel internet

Een probleem met de zolderruimte is dat dit vaak het punt is dat het verst van de router is verwijderd. Je zal dus inspanningen moeten verrichten om ook op de zolderruimte van stabiel en snel internet te genieten. In een ideaal geval kan je eenvoudig een aftakking maken en de internetbekabeling naar de zolderruimte doortrekken.

Als dat niet mogelijk is, bestaan er ook andere oplossingen. Je kan bijvoorbeeld een groot wifinetwerk opzetten met behulp van multiroomrouters of je kan door middel van een powerline-adapter het internetsignaal doorzenden. In dit laatste geval wordt het internetsignaal via het stroomnet naar de zolder gezonden. Wellicht valt het stopcontact op zolder onder een andere stroomgroep. Dan is het aan te raden om te kiezen voor een adapter met een automatische fasekoppeling.

# 4. Zorg voor een goede isolatie

Als je de zolderruimte nog niet eerder hebt gebruikt, is de kans groot dat de zoldervloer en niet het dak is geïsoleerd. Nu je de ruimte ook daadwerkelijk zal gebruiken, moet echter het dak worden geïsoleerd. Het dak isoleren, is iets dat je in principe zelf kan doen. Hoe je daarbij te werk gaat, is onder andere afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Op de website van Milieu Centraal is het een en ander mooi uitgelegd en vind je ook handige stappenplannen terug.

Ook interessant