Ventilatie

Energiezuinig renoveren zonder in te boeten aan luchtkwaliteit

Energiezuinig renoveren zonder in te boeten aan luchtkwaliteit
De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties enkel nog gebaat zijn bij een combinatie van ingrepen: van isoleren over energiezuinige verwarmen én ventileren. Met dat laatste sla je zelfs 2 vliegen in 1 klap. Want met het juiste centraal vraaggestuurd ventilatiesysteem lever je ook in renovaties niet alleen vlot een energiezuinige installatie af, maar schenk je de bewoner ook een gezond binnenklimaat, zonder dat die daar omkijken naar heeft.

In het Belgische Ophain pakt de familie Massagé de renovatie van hun ééngezinswoning uit 2002 in verschillende stappen aan. Vooral op het vlak van energieprestaties was de woning sindsdien aan een flinke update toe, zo bleek ook uit een audit op dat vlak. Die gaf aan dat de ingrepen tijdens een eerste renovatiefase van een aantal jaar geleden niet volstonden voor een energiezuinige woning anno 2021. “Een nieuwe verwarmingsketel alleen lost het probleem niet op,” weet Thierry Massagé sindsdien. “Het gaat om een combinatie van ingrepen die daarvoor moeten zorgen. En dus werd intussen ook het dak en de muren geïsoleerd en werd er nu ook een centraal ventilatiesysteem geplaatst.”

Renson Healthbox 3.0 & Waves

Installatiegemak voorop bij renovatie

Renson Ambassador PTP Concept werd onder de arm genomen voor de installatie van het centrale ventilatiesysteem. En daarvoor stelde Pascal Pinter voor om de Healthbox 3.0 als centrale unit op de zolder te plaatsen. Daarin zag hij het ideale toestel voor renovatie of na-installatie in een bestaande woning. “Zeker in combinatie met de Easyflex luchtkanalen van Renson,” vertelt hij, “want die platovalen en flexibele kunststof leidingen kan je heel gemakkelijk op de betonvloer van de zolderruimte kwijt. Het enige wat ik hier hoefde te doen is door te boren naar de verschillende ruimtes eronder om daar af te werken met een afvoerroostertje. Hier werden naast de voor de hand liggende ‘natte ruimtes zoals toilet en badkamer’ ook 3 slaapkamers op de Healthbox aangesloten, hoewel je op dit centrale ventilatietoestel tot maar liefst 11 ruimtes kan aansluiten om individueel op maat te ventileren.”

Renson Healthbox 3.0 & Waves
De grote troef van de Healthbox 3.0 volgens Pinter? Het toestel meet de luchtkwaliteit aan de hand van de relevante sensoren per ruimte. In de badkamer is dat een vochtsensor, voor de slaapkamers doet een CO2-sensor het werk en in het toilet worden geurtjes gemeten. Zo weet het toestel automatisch per aangesloten ruimte waar en wanneer het meer moet ventileren. En ook dat komt de energiezuinigheid ten goede, omdat de ventilatie unit nooit ineens in de hele woning meer gaat ventileren als dat (bv. ’s nachts) enkel in de slaapkamers nodig is. “Bijkomende voordelen zijn dat er geen filters te vervangen zijn en het onderhoud heel beperkt is,” voegt hij er nog aan toe. “Dat maakt voor mij de Healthbox 3.0 tot het beste onder ventilatiesystemen op de markt. Zeker omdat je ook als installateur het voordeel hebt dat de installatie super vlot verloopt dankzij de automatische kalibratie en je de verfijnde inregeling via de installatie-app kan voltooien in plaats van per ruimte te moeten meten en bijregelen.”

Ongezonde binnenlucht: addertje onder het gras bij verbouwingen

“Het gevaar schuilt erin dat je het niet merkt als de binnenlucht ongezond is,” vertelt Thierry, die in gesprekken over verbouwingen al meermaals merkte dat er wel gevraagd wordt naar het type dak, vloer of ramen maar ventilatie nauwelijks ter sprake komt. “Nochtans kan je vocht, CO2 of schadelijke stoffen in de binnenlucht niet zelf detecteren. En dus merk je het maar als het te laat is welke schade bv. vocht kan aanrichten als het niet tijdig weg geventileerd wordt. Daarom vind ik dat het bijna zou moeten verplicht worden om ventilatie te voorzien van zodra men het dak isoleert. Kwestie van niet in een supergeïsoleerde en luchtdichte ‘frigobox’ te wonen waar de vervuilde binnenlucht niet uit weg kan. Dat je aan de hand van de app kan zien welke waarden de Healthbox 3.0 meet in de binnenlucht en hoe die daarop reageert om de binnenluchtkwaliteit onder controle te houden, houdt je op z’n minst alert hiervoor. En ook al hoor je het niet in de aangesloten ruimtes, zo zie je toch dat de Healthbox hier prima zijn werk doet.” Pascal Pinter: “Vocht dat condenseert op de koudere plekken in huis, richt niet alleen schade aan aan de woning, maar CO2 en VOC’s zorgen daarnaast ook voor ongezonde binnenlucht voor de bewoner. En daarom is het zo interessant dat bewoners via de app bij hun geconnecteerde Healthbox 3.0 kunnen volgen hoe het met de binnenluchtkwaliteit gesteld is.”

Renson Healthbox 3.0 & Waves

Waves als oplossing voor onbereikbare ‘natte ruimtes’

Restte in deze woning nog de berging. In tegenstelling tot de andere geventileerde ruimtes bevindt die zich op de benedenverdieping, ver weg van de Healthbox 3.0 ventilatie unit op zolder en dus een pak moeilijker om in een bestaande woning aan te sluiten op het centrale ventilatiesysteem. En daarvoor kwam Pascal Pinter met de Renson Waves op de proppen. “Eigenlijk werkt die op exact dezelfde, slimme en vraaggestuurde manier als de Healthbox 3.0,” verklaart hij die keuze. “Alleen heb je hier geen luchtkanalen nodig, want de Waves wordt net zoals een buisventilator geplaatst, met rechtstreekse afvoer naar buiten. Vocht, VOC- en CO2-sensor meten ook hier – weliswaar enkel voor deze geconnecteerde ruimte – de binnenluchtkwaliteit en de decentrale ventilator stemt er zijn ventilatieniveau op af. Geconnecteerd is trouwens net zo goed via een app te raadplegen hoe die ook in de berging voor de best mogelijke binnenluchtkwaliteit zorgt.”

Meer info op: www.renson.eu

Renson Healthbox 3.0 & Waves

Ook interessant