Waarom je in deze draadloze tijd toch nog voor bedraad netwerk moet kiezen

3 november 2020 Bron: Bouw & Wonen
Waarom je in deze draadloze tijd toch nog voor bedraad netwerk moet kiezen
Het leven in huis is door de komst van smart home alleen maar eenvoudiger geworden. Inmiddels kun je automatisch je muziek af laten spelen of kun je zelfs op commando je oven open laten gaan. Er zijn veel van dit soort elektrische apparaten waarbij een draadloze verbinding onmisbaar is. Kijken we echter naar de basis van smart home, een verbinding via internet, dan is het in de huidige samenleving toch aan te raden om voor een fysieke netwerkkabel te gaan. Wat de voordelen zijn van een bedraad netwerk in een modern huis lees je hier.

Kies voor razendsnel internet met netwerkkabel

We leven in een echt internetland: vrijwel iedere Nederlander maakt wel eens gebruik van het internet, waarvan 86% maar liefst elke dag online is. Zij surfen wat af via hun desktop en hun mobiele apparatuur. Nu we ook nog eens meer vanuit huis werken en meer in huis zijn, is het wel zo prettig dat je over snel en goed internet beschikt. Daarmee kun je zonder problemen surfen, online meetings organiseren en niet onbelangrijk: films en series kijken. Dat doe je met behulp van een bedraad netwerk als basis voor je internetgebruik. Feit is dat een bedraad netwerk met netwerkkabels een sterkere basis is dan een draadloos netwerk.

Wil je binnen je woning in meerdere kamers genieten van internet op volle snelheid dan doe je er goed aan om netwerkkabels aan te schaffen. Dit is sowieso het geval voor vaste apparatuur, zoals een desktop, maar kan ook goed gebruikt worden bij draagbare devices zoals laptops als je dat wilt. De meeste mensen gebruiken zo’n vast netwerk juist zodat er minder apparatuur verbinding hoeft te maken met het draadloze netwerk. Je gebruik het bekabelde netwerk dan dus naast een WiFi-netwerk, zodat dat draadloze netwerk ook beter kan werken. Met zo’n bedraad netwerk haal je al gauw een snelheid van 1000 Mbps, een snelheid die een draadloos netwerk niet kan halen.

Minder storingen met bedraad netwerk

Een ander voordeel van een bedraad netwerk is dat je over een stabiele internetverbinding beschikt. De kans is groot dat je het met je huidige WiFi-netwerk al eens gemerkt hebt: storingen en problemen waardoor je verbinding het niet (goed) doet. Het draadloze netwerk is zeer gevoelig voor externe factoren. Je hebt bijvoorbeeld vaak al minder goed bereik wanneer je met meerdere toestellen op één netwerk zit. Ook dikke muren zijn een probleem bij een draadloos netwerk; dit soort blokkades kunnen ervoor zorgen dat je in een bepaalde ruimte van je woning helemaal geen ontvangst van draadloos internet hebt.

Met een bedraad netwerk heb je hier geen last van, ook wanneer je alsnog WiFi wilt gebruiken naast dat netwerk. Netwerkkabels zijn zo stabiel dat je je geen zorgen hoeft te maken over storingen en problemen van andere verbindingen. Je kunt het ‘vaste’ net gebruiken als een sterke basis die storingen tegenhoudt en ervoor zorgt dat je verbinding optimaal is. Veel mensen gebruiken een bekabeld netwerk dan ook voor de vaste apparaten in huis. Denk aan een smart koelkast, slimme speakers en een smart printer. Mobiele toestellen kunnen dan in volle glorie draaien op het draadloze netwerk in je woning. Daarom is een bekabeld netwerk echt onmisbaar in het moderne huishouden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo