Domotica

De beste Smart Home apparaten van 2020 en hoe deze veilig te gebruiken

De beste Smart Home apparaten van 2020 en hoe deze veilig te gebruiken
Het afgelopen jaar zijn er veel slimme apparaten op de markt gekomen. Steeds meer gezinnen in Nederland hebben smart home producten in huis. Logisch ook, want slimme apparaten zijn handig en bieden je heel veel gemak.

Echter zit er ook keerzijde aan de exponentiële groei van de smart home-industrie. Horrorverhalen over gehackte babyfoons en bewakingscamera’s lees je vaak genoeg. Met daarbij de steeds grotere zorgen over datalekken, digitale privacy en identiteitsdiefstal.

Slimme apparaten voor thuisgebruik zijn bedoeld om een gevoel van veiligheid en comfort te bieden, maar is het mogelijk om ze zonder risico's te gebruiken? Bescherm daarom ook jouw smarthome-producten tegen hackers door bijvoorbeeld gebruik te maken van een beveiligde internet verbinding.

Een ding is zeker dat slimme apparaten met hun stem en smartphone bediening het leven voor jou weer iets gemakkelijker maken. We hebben een aantal populaire Smart Home apparaten van 2020 op een rij gezet. Wat is jouw favoriete slimme apparaat van 2020?

Slimme deurbel met camera

Een slimme deurbel heeft verschillende functies, maar ook voordelen. Zo heeft een Smart Video Doorbell een camera, waardoor je via de smartphone kunt zien wie er voor de deur staat. Ook wanneer je even niet thuis bent kun je wel met degene praten. Je kunt hem of haar, bijvoorbeeld bij de bezorging van een pakketje, instrueren om het even bij de buren af te geven. Ook handig: de camera neemt de hele dag op, maar bewaart enkel de momenten waarop beweging te zien is. Zo houd jij eenvoudig, dag en nacht, in de gaten wat er rondom jouw voordeur gebeurt.

Netatmo Smart Video Doorbell

Google Chromecast

De Chromecast is de oplossing voor iedereen zonder Smart TV, maar ook voor iedereen die op de meest makkelijke manier video wil streamen naar de TV. Je kijkt, dankzij de Google Chromecast 5 GHz band jouw favoriete video’s, films en series in hoge resolutie. Dit zonder dat de Chromecast hapert of stopt. Het enige dat je nodig hebt is een HDMI-aansluiting op de TV en een stabiele wifi-verbinding om de Chromecast aan te sturen.

Slimme thermostaat: Nest Thermostaat

De slimme thermostaat van Nest is de ideale manier om energie te besparen. Het geeft inzicht in het verbruik, ook van de verschillende apparaten. Daarnaast bekijkt het de temperatuur in huis en stelt deze bij wanneer je bijvoorbeeld niet thuis bent. Zo past de slimme thermostaat zich volledig aan jouw levensstijl aan. Dit bespaart je op jaarbasis veel energie, waardoor de investering in zo’n slimme thermostaat snel is terugverdiend.

Slimme rookmelder & CO-melder: Nest Protect

Het merk Nest heeft naast een slimme thermostaat ook een slimme rookmelder met ingebouwde CO-melder. Zo krijg je op afstand, direct op je smartphone ook informatie wanneer er iets in je huis aan de hand is. Zo merk je een vervelende situatie eerder, waardoor alle gevolgen van dien voorkomen worden. Tevens test de slimme rookmelder zich meerdere keren per dag automatisch, waardoor je er zeker van bent dat dit slimme apparaat ook werkt op het moment dat er iets aan de hand is.

Slimme stekkers voor de niet slimme apparaten

Om niet-slimme apparaten toch op afstand te besturen zijn slimme stekkers de oplossing. Je plaatst ze tussen de lamp, TV of het koffiezetapparaat, waardoor je deze op afstand aan en uit kunt zetten. Ook ideaal wanneer je op vakantie bent en bijvoorbeeld een tijdschakelaar wilt instellen. Zo kun je met een slimme stekker bijvoorbeeld regelen dat deze enkel stroom doorgeeft tussen bepaalde tijden. Het is de ideale aanvulling op alle slimme apparaten in huis. Je maakt zo echt jouw hele woning slimmer, wat handig is en veel tijd bespaart.

Slimme sloten met toegangsbeheer op afstand

Tegenwoordig kun je ook steeds meer sloten bedienen met je smartphone. Elektronische sloten zijn een opkomende trend. Zo heb je geen sleutels meer nodig, kun je op afstand de deur voor iemand openen, maar kun je ook precies aangeven wie er naar binnen mag. Zo zijn slimme sloten dus niet enkel handig voor thuis, maar ook bedrijven, die hun personeel toegang wil verschaffen. Met slimme elektronische sloten regel je eigenlijk alles rondom het toegangsbeheer.

Smart Home apparaten en de gevaren voor hackers

Alle smarthome producten zijn kwetsbaar voor hackers. De smart home apparaten vallen onder de gezamenlijke naam van Internet of Things (IoT). Het gaat hier om de I van Internet, wat deze slimme apparaten zo cyber gevoelig maken.

Alle Smart Home apparaten hebben naast hun eigen functie ook een minicomputers in zich. Zoals koelkast, gloeilampen, televisie, hondenvoerbakken, camera’s, deursloten et cetera. Veel van deze slimme apparaten verzamelen gegeven van de ingebouwde sensoren. Kwaadwilligen cybercriminelen kunnen via het kwetsbare slimme apparaat toegang krijgen tot jouw thuisnetwerk.

Met andere woorden, alle aangesloten Smart Home apparaten kunnen worden gehackt, zoals iedere andere website of computer. De meeste van de slimme apparaten bevinden zich achter een slecht beveiligde internetverbinding thuis. Beveilig daarom je internetlijn door bijvoorbeeld gebruik te maken van een VPN-verbinding of beveiligde router. VPN creëert namelijk een veilige omgeving voor zowel het internetgebruik als voor het slimme apparaat. Het beschermt je tegen digitale inbraak, waarmee cybercriminelen toegang krijgen tot de software van het apparaat. Waarmee zij weer gevoelige data van jou kunnen stelen of jouw slimme apparaat overnemen.

Meest kwetsbare en minst kwetsbare Smart Home apparaten

De meest kwetsbare Smart Home apparaten voor cyber criminelen zijn de apparaten voor buitenshuis met ingebouwde computers die weinig of geen beveiligingsprotocollen ondersteunen. Denk hierbij aan het openen van garagedeuren, draadloze deurbellen en slimme sprinklers. Dit zijn slimme apparaten die gemakkelijk toegankelijk kunnen zijn voor hackers die bij jou om de hoek staan met een computer of een andere wifi-zender.

Op één na meest kwetsbare slimme apparaten zijn degene die in huis worden gebruiken en bediend worden via een app vanaf een smartphone of pc. Zoals slimme lampen, slimme schakelaars, beveiligingscamera's, babyfoons, slimme deursloten, slimme thermostaten en persoonlijke thuisassistenten.
Deze apparaten zijn afhankelijk van zwakke beveiligingstokens. En kunnen worden gehackt als gevolg van zwakke punten in de gebruikte communicatieprotocollen, configuratie-instellingen of kwetsbare toegangspunten die door de leverancier zijn opengelaten voor onderhoud.

Minste kans op cyberdreiging zijn de slimme huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en ovens. Deze worden het minst vaak aangevallen, maar het kan gebeuren.

Conclusie

Al met al geven de beste Smart Home apparaten van 2020 je veel gemak en ook veiligheid. Mits jij je goed beschermt tegen buitenstaanders. Maak je leven in 2020 gemakkelijker met de slimme apparaten in huis, vergeet daarbij niet aan je eigen veiligheid te denken. Cybercriminelen zijn namelijk altijd op zoek naar zwakke digitale punten om bij jou in te kunnen breken.

Ook interessant