Wonen in een smart home: welke apps helpen je hierbij?

31 januari 2020 Bron: Bouw & Wonen
Wonen in een smart home: welke apps helpen je hierbij?
Een huis is zo slim als zijn bewoner. Als een bewoner zo slim is om zijn huis te automatiseren, krijg je vanzelf een smart home. Maar voordat je van je huis een smart home maakt, is het handig om te inventariseren op wat je mogelijkheden en zijn hoe je je huis wilt kunnen bedienen. Hier een aantal apps die handig kunnen zijn voor een smart home.

Control 4

Waar veel producenten van smart home-producten hun eigen app hebben die voor hun eigen producten werken, is Control 4 veel universeler. En dat is fijn, want het verplicht je niet om alleen producten van één producent aan te schaffen. Deze Android-app is in feit een afstandsbediening voor het hele huis. Hij is compatible met meer dan 8.000 bestaande producten. In principe is het zo, dat wanneer een apparaat op een smart home netwerk aangesloten kan worden, je het ook kunt besturen met Control 4.

Wonen in een smart home: welke apps helpen je hierbij?

WeMo

Bij de WeMo-app hoort een product, namelijk de WeMo-switch. Deze switch kun je aansluiten op ieder apparaat dat stroom trekt uit een stopcontact. Wanneer je het hebt aangesloten, kun je het apparaat aan of uit zetten met de app. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je koffiezetapparaat ’s ochtends een verse kop koffie voor je klaar heeft staan, of de krultang die je per ongeluk aan hebt laten staan van afstand uitzetten. Zo kun je in feite je hele huis automatiseren. Je moet wel voor ieder apparaat zo’n WeMo-switch aanschaffen dan.

IFTTT

IFTTT staat voor If This Then That: als dit gebeurt, dan volgt er automatisch iets anders. Zo kun je met behulp van de IFTTT-app de gordijnen automatisch laten openen wanneer de zon opgaat en de lampen automatisch aan laten gaan wanneer de zon onder gaat. Om dit mogelijk te maken heb je uiteraard wel producten nodig die werken met IFTTT, zoals de robotstofzuigers van iRobot Roomba en producten van Ring, Arlo, Philips Hue en Nest. Op de website van IFTTT kun je zien welke producten allemaal ondersteund worden, maar je kunt ok letten op het ‘Works with IFTTT’-logo op de verpakking van een product.

Dyme

Bij een huis hoort ook een huishouden en een huishoudboekje. Dyme is een app die op een simpele en overzichtelijke manier inzicht kan geven in je persoonlijke financiën. Dyme gebruikt een algoritme dat uit jouw bankafschriften kan bepalen wat bijvoorbeeld je vaste uitgaven zijn. Het is natuurlijk fijn om dit in beeld te hebben, maar je wilt er ook op kunnen handelen als blijkt dat je betaalt voor iets wat je eigenlijk niet nodig hebt. Ook hier helpt Dyme je mee. Je kunt via de app deze contracten opzeggen, en dan zorgt Dyme hiervoor. Ook geeft Dyme aan wanner jij meer dan gemiddeld betaalt voor je vaste lasten. Je kunt dan met behulp van Dyme overstappen naar een goedkoper alternatief. Met deze slimme bespaar app kan het bijhouden van je huishoudboekje in de toekomst inderdaad een makkie worden!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo