Domotica

Jouw Loxone Smart Home, beschermer in nood tegen insecten

Jouw Loxone Smart Home, beschermer in nood tegen insecten
’s Avonds gezellig op het terras met vrienden, achtergrondmuziek die weerklinkt door de open ramen, warme sfeerverlichting die door de open terrasdeur naar buiten schijnt en een goed glas wijn in de hand. Alle ingrediënten voor een geslaagde zomeravond, maar helaas ook voor een verstoorde nachtrust. Want wanneer jij immers geniet van een leuke avond, maken de muggen er ’s nachts een feestje van in jouw slaapkamer.

Niet getreurd! Vanaf nu zorgt jouw Loxone Smart Home voor het weren van insecten. Hoe? Door heel eenvoudig en bovendien automatisch een insectenmodus te activeren wanneer er binnen licht brandt en de terrasdeur geopend wordt.

Nachtactieve insecten worden aangetrokken door licht. De combinatie van een open deur of raam met verlichting die binnen brandt, is een ware uitnodiging voor dat klein, vliegend ongedierte. Vliegenramen en citronella kaarsen houden insecten min of meer wel buiten, maar ze zijn niet echt praktisch en aangenaam. Hulp komt hierbij uit een onverwachte hoek, namelijk de verlichting zelf.

Er is tot op heden nog geen wetenschappelijke verklaring voor waarom licht net zulk magnetisch effect heeft op nachtelijke insecten. Er zijn verschillende theorieën die een mogelijke verklaring bieden voor dit fenomeen, zoals dat ze licht gebruiken voor hun veiligheid en als hulpmiddel om te navigeren. Wat wel zeker is, is dat niet elk licht even aantrekkelijk is voor de kleine beesten.

Jouw Loxone Smart Home, beschermer in nood tegen insecten
Dit wordt bewezen in een empirische studie, waarin er werd geëxperimenteerd met verschillende kleuren. In het experiment werden RGB LED strips in verschillende lichtkleuren gebruikt om te testen welke kleur het meeste insecten aantrekt. Met als resultaat dat 55,4% van de insecten op blauw licht afkwamen, 38,1% op groen licht en slechts 6,5% op rood licht. Dit bewijst dat licht met een kortere golflengte beduidend meer insecten aantrekt dan licht met langere golflengten. Dit komt waarschijnlijk doordat insecten geen licht met een langere golflengte kunnen waarnemen, of tenminste in mindere mate.

Onze slimme tip: Bedrijfsmodus “bescherming tegen insecten”

Creëer een bedrijfsmodus “bescherming tegen insecten” die, wanneer actief, automatisch een rode lichtstemming activeert wanneer de terrasdeur geopend wordt. Zo kan je volop genieten van de zomer, zonder je zorgen te moeten maken over die kleine kwelgeesten in huis.

Zin om nog meer slimme toepassingen te leren die mogelijk zijn in een Loxone Smart Home? Boek dan nu snel een gratis Experience Tour!