Multi-room speakers: wat is het en hoe werkt het?

6 januari 2020 Bron: Bouw & Wonen
Multi-room speakers: wat is het en hoe werkt het?
We regelen tegenwoordig van alles via onze smartphone thuis, van de thermostaat instellingen tot de lichtdimmers. Wist je dat je ook een complete speakerset in huis met je mobiele telefoon kan bedienen? Waarmee je in elke ruimte van het huis naar dezelfde muziek kan luisteren met een multi-room speaker systeem?

In dit artikel leggen we uit wat multi-room speakers zijn en hoe je zo’n systeem precies in huis haalt.

Waarom multi-room speakers?

Stel je wordt wakker met je favoriete Spotify playlist, vol rustige muziek voor een goed begin van de dag. Zou je het niet fijn zijn dat je de muziek blijft horen zodra je je naar de badkamer begeeft om tanden te poetsen? En de muziek gewoon doorgaat, terwijl je beneden het koffieapparaat aanzet en wat sneden in het broodrooster stopt?

Zonder onderbrekingen, jouw favoriete muziek overal, waarbij je je telefoon niet steeds weer hoeft aan te sluiten op de draadloze speaker in de ruimte. Je glijdt door je ochtend heen en gaat met een glimlach op je gezicht naar werk.

Kom je vervolgens weer thuis na een lange dag en ga je aan de slag in keuken voor een lekker etentje thuis met vrienden, dan speelt de muziek verder voor je. Tijdens het etentje bedien je eenvoudig de muziek, skip je naar het volgende nummer, of zet je het volume wat lager tijdens een goed verhaal aan tafel. Verplaatst het gezelschap zich vervolgens naar buiten op de veranda dan gaat de muziek mee, op een buur vriendelijk volume uiteraard, voor nog een gezellig drankje na het eten.

Dit is allemaal mogelijk met een multi-room speaker systeem, waarbij de speakers in de verschillende ruimtes in het huis naadloos met elkaar communiceren. Hoe werkt dit precies?

Hoe werkt een multi-room speaker systeem?

Een multi-room speaker systeem communiceert over Wifi of via Bluetooth. Bluetooth is over het algemeen wat makkelijker op te zetten, maar via een Wifi connectie kun je muziek afspelen zonder deze te hoeven comprimeren. Hierdoor blijft de muziek beter van kwaliteit, maar oefent wel weer druk uit op de bandbreedte van je internetverbinding.

Bij een Wifi verbinding sluit je alle draadloze speakers die deze technologie ondersteunen aan op de verbinding in huis en vervolgens groepeer je de speakers via een speciaal programma samen tot een speaker set. Via een app op je smartphone, via je laptop of computer, of zelfs met stembediening kun je vervolgens de speakers en de muziek besturen. Voorbeelden van speakers die deze technologie ondersteunen zijn de Google Home en de Sonos Move.

Je koopt verschillende speakers die allemaal bij elkaar aansluiten en zet er een in elke ruimte waar je muziek wilt afspelen. Het hoeft niet eens precies dezelfde speakers te zijn, je wilt voor de woonkamer wellicht gaan voor een grotere speaker of speaker balk met goed bereik, voor de badkamer is een waterdichte speaker wel handig.

Doe voordat je de speakers aanschaft even goed onderzoek welke het beste bij jouw behoeften passen. Op een consumentensite zoals Bestenu kun je gemakkelijk producten naast elkaar leggen. Met een kopersgids en het lezen van verschillende reviews van degene die het product al hebben, heb je sneller de juiste keuze gemaakt.

Hoe zet je een multi-room speaker systeem op?

Ga eerst na wat je precies wilt hebben huis, hoeveel kamers bijvoorbeeld een speaker moeten krijgen en welke applicatie je wilt gebruiken om de muziek af te spelen. Sonos werkt vooral met een eigen app, maar hierin kun je Spotify, SoundCloud, radio en je eigen opgeslagen muziek goed afspelen. Google werkt via de Google Home Assistant en gaat goed samen met Google Play en YouTube bijvoorbeeld.

Heb je de keuze gemaakt en het juiste aantal speakers in huis gehaald, dan ga je op zoek naar de juiste plek voor elke speaker in de verschillende ruimtes. Sluit de speakers aan via de elektriciteitskabels en verbind ze met de Wifi verbinding in huis. Vervolgens download je de bijbehorende applicatie en scant hiermee voor alle speakers. Selecteer degene die je wil samenvoegen en pas de instellingen aan naar jouw wensen.

De handleidingen van de speakers die je aanschaft zullen je verder helpen, elk systeem heeft weer zijn eigen mogelijkheden en opties. Aanvankelijk kan het aansluiten even lastig lijken, maar dit hoef je over het algemeen maar een keer te doen. Je telefoon of computer zal voortaan, mits je internet het natuurlijk gewoon doet, altijd automatisch met de speakers verbonden zijn. Met een druk op de knop heb je je favoriete liedjes op staan.

De koning te rijk met een multi-room speaker systeem

Van de nostalgische walkman tot de hedendaagse draadloze stembediening systemen, we zijn ver gekomen wanneer het op audio aankomt. Als consument heb je een hoop voor het kiezen en het hoeft allemaal niet zo duur meer te zijn. Je kunt je met een paar goede wireless speakers de koning te rijk voelen met een uitstekend audio opstelling in huis.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo