5G geeft smartphones een grotere rol in huis

24 september 2019 Bron: Bouw & Wonen
5G geeft smartphones een grotere rol in huis
In de komende jaren volgen nieuwe technieken binnen het huis elkaar in rap tempo op. Een van de katalysatoren hierin is het nieuwe 5G netwerk. Steden worden slimmer en ook je eigen huis. De smartphone gaat een flinke rol vertegenwoordigen in smarthomes.

Slimme huizen worden in de aankomende jaren veel slimmer. De technieken rondom Domotica krijgen in de komende jaren een flinke boost. Er zijn verschillende ontwikkelingen te benoemen als reden voor deze boost. Een van voornaamste technieken is het 5G netwerk. Het 5G netwerk maakt het mogelijk om zelfs de kleinste apparaten te verbinden met elkaar. Dit noemt men ook wel Internet of Things. Volgens de huidige planning krijgt Nederland eind 2020 een landelijk dekkend 5G netwerk.

Er is nog een techniek van groot belang. Want zelfs de kleinste apparaten kunnen tegenwoordig een eigen simkaart hebben, de eSIM. De eSIM is een elektronische simkaart in een apparaat. Apple heeft deze nieuwe techniek al verwerkt in de laatste iPhone 11. De mobiele telefoon niet alleen de linking pin binnen de nieuwe Domotica technieken. Ze stimuleren ook nog de komst van nieuwe technieken zoals de eSIM.

Smartphone grotere rol in smarthome

Je merkte het afgelopen jaren al. De smartphone kreeg een steeds grotere rol in ons leven en huis. Een mobiele telefoon kan tegenwoordig je computer vervangen, is een universele afstandsbediening, te gebruiken als router dankzij Unlimited 4G internet abonnementen en natuurlijk de ultieme online winkel. De grote elektronica fabrikanten zoals Samsung, LG, Huawei en Apple gaan hierin voorop. Samsung en LG maken zowel smartphones als smarthome technieken die volledig op elkaar aangesloten zijn. Ook Apple is al volop aanwezig in het slimme huis. Dankzij slimme koppelingen tussen iPhone, je muziek, je televisie en de artificial intelligence, Siri.

Hoe maakt 5G je huis slimmer?

5G is de vijfde generatie netwerk. Het nieuwe netwerk volgt het 4G netwerk. In Nederland is het 4G netwerk al razend snel. Het vijfde netwerk belooft nog eens 100 keer sneller te worden. Daarmee worden hoge snelheden behaalt waardoor vertragingen nog kleiner worden. Ook de capaciteit van het netwerk wordt groter. Met die capaciteit en snelheid komen er nieuwe kansen voor nieuwe Internet of Things (IoT) technieken. Denk hierbij aan slimme sloten, slimme verlichting, smart speakers zoals Google’s Home Speaker.

Snelheid is veiligheid

Het razend snelle 5G netwerk zorgt ervoor dat vertragingen aanzienlijk verbeteren. Er zijn nu al verschillende bewakingscamerasystemen waarbij je precies ziet wat er buiten je huis allemaal gebeurt. Beelden zijn te zien op je smartphone maar niet altijd even snel en stabiel. De reactiesnelheid van deze systemen kan nog veel beter zodat jij realtime kunt zien wat er gebeurt.

Smarthome technieken besparen

In potentie brengt het 5G netwerk ook een voordeel voor onze portemonnee. Dankzij slimme Domotica ben je straks veel minder stroom of gas kwijt. Slimme meters kunnen je helpen onnodig verbruik te verminderen. Je kunt direct een melding op je smartphone krijgen als je vergeten bent om de verwarming uit te zetten. Slimme koelkasten voorkomen verspilling door je voorraad nog beter bij te houden en precies aan te geven wat je nog in huis hebt.

Over een tijdje open je vanuit je auto de poort van je huis en staat je boodschappen al klaar door een bestelling van je koelkast. Allemaal te bedienen door je smartphone.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo