Drie slimme tips om optimaal te genieten van een comfortabele en veilige zomer

6 juli 2018 Bron: Somfy
Drie slimme tips om optimaal te genieten van een comfortabele en veilige zomer
Mooi weer, rust en vakantie, maar ook hete dagen en veel lege woningen. De zomer kan zijn keerzijden hebben, tenzij je de juiste maatregelen treft. Somfy, marktleider in gemotoriseerde oplossingen voor alles in- en rondom het huis én specialist in Smart Home, legt uit hoe een slim huis kan helpen om optimaal van de zomer-maanden te genieten.

1. Alles verbinden

Als je wil dat je huis je helpt om de zomer comfortabel door te komen, dan moet je het de nodige hersencellen geven om zich daadwerkelijk nuttig te maken. Daarvoor heb je een centraal ‘brein’ nodig, verbonden met het internet en met alle slimme toestellen in je wo-ning. Hoe slimmer dat brein en hoe meer diensten het ondersteunt, hoe uitgebreider de mogelijkheden van je slimme huis. Gebruiksgemak is daarbij een belangrijke factor. Kies een systeem dat je zelf zonder hulp kan installeren en gebruiken. Het zou maar jammer zijn als je het intellect van je huis niet ten volle kan benutten omdat je je nieuwe toestellen niet zelf kan koppelen.

Idealiter zoek je naar een toestel dat overweg kan met IoT-toepassingen van verschillende fabrikanten, Amazon Alexa én Google Home ondersteunt voor spraakcontrole en compa-tibel is met het immens populaire IFTTT (If This Then That). Via die dienst kan je allerhan-de toestellen en applicaties met elkaar verbinden aan de hand van slimme ‘recepten’. “Zet de lampen aan zodra de zon ondergaat”, of “Doe alle lampen uit zodra ik het huis verlaat”, zijn maar enkele voorbeelden. Met hoe meer toestellen je centrale brein compatibel is, hoe verder je kan gaan met dergelijke recepten.

2. Veiligheid bij afwezigheid

Niets erger dan terugkomen van een welverdiende zomervakantie en ontdekken dat er ingebroken is. Drie op de tien inbraken gebeurt wanneer een huis voor enkele dagen on-bewaakt wordt achtergelaten. Een geconnecteerd alarmsysteem is één van de vele voor-delen van een slim huis.

Met slimme camera’s en sensoren stel je eenvoudig je eigen (betaalbare) beveiliging sa-men. Die slaat alarm wanneer er een inbreker binnenkomt, maar zorgt ook voor gemoeds-rust wanneer alles in orde is. Je kan de camera’s bijvoorbeeld ook gebruiken om vanop het strand in Barcelona je kat in de gaten te houden.

Je kan je aanwezigheid simuleren door je slimme huis een dagritme of scenario te laten uitvoeren, zelfs wanneer je er niet bent. Zo kunnen de gordijnen ‘s ochtends automatisch openen, gaat de zonwering in de namiddag naar omlaag, en gaat de verlichting aan zodra het donker wordt.

3. Beschutting tegen de hitte

Warm zomerweer is fantastisch, maar te veel is te veel. Zeker als de zon je huis in een sauna heeft veranderd. Daarom is Somfy voorstander van slimme zonwering, gekoppeld aan een sensor en het brein van je huis. Die houdt niet alleen de warmte buiten, maar zorgt er ook voor dat je meubels niet verkleuren door de zon.

Er zijn tal van oplossingen om je ramen of zelfs je veranda van een slimme en dynami-sche zonwering te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een rolluik die automatisch sluit wan-neer de buitentemperatuur een door jou bepaald maximum overschrijdt.

Automatiseren dus!

Met een slim en veelzijdig controlecentrum voor je huis zijn de mogelijkheden veel uitge-breider dan de drie voorbeelden die we hier aanhalen. Uiteindelijk kan je het zo gek niet bedenken, of je kan het wel automatiseren. Zo is je huis steeds veilig, comfortabel en toe-gankelijk, zodat jij er optimaal van kan genieten.

Met Somfy ben je klaar voor de zomer!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo