Simuleer je aanwezigheid als je weg bent

31 oktober 2017 Bron: whizpr
Simuleer je aanwezigheid als je weg bent
De herfstvakantie is voor veel Belgen het moment om er nog eens eventjes tussenuit te gaan. Maar je huis verlaten achterlaten in deze donkere maanden, dat wil niemand. Meer dan 80 procent van de Belgen neemt dan ook maatregelen voor ze op vakantie vertrekken. De populairste voorzorg is buren, familie of vrienden vragen een oogje in het zeil te houden of regelmatig de rolluiken, gordijnen of zonwering open of toe te doen. Dat blijkt uit een representatieve studie bij meer dan 1.000 Belgen, uitgevoerd door Direct Research in opdracht van Somfy, marktleider en specialist in huisautomatisering.

Meest populaire anti-inbraakmaatregelen

Dat Belgische woningen nog niet volledig zijn uitgerust met geautomatiseerde oplossingen, blijkt op de vraag hoe Belgen hun huis beveiligen voor ze op vakantie vertrekken. 61 procent vraagt namelijk nog steeds aan buren, familie of vrienden om een oogje in het zeil te houden. En dat is niet het enige waarvoor ze op hen rekenen tijdens hun vakantie, want 34 procent vraagt diezelfde mensen ook om regelmatig de rolluiken, zonwering of gordijnen open of omhoog te doen in huis, zodat het bewoond lijkt.

Daarnaast bergt één op drie waardevolle spullen op voor ze vertrekken (31 procent) en stelt 22 procent het alarmsysteem in en 18 procent de verlichting. Systemen kunnen voorlopig de buren of familie dus nog niet volledig vervangen, maar zijn zeker een extra hulpmiddel om de aanwezigheid te simuleren.

Franstaligen doen bijna 2x meer beroep op buur

Geen verrassing, maar wel opvallend: Belgen die hun woning gekocht hebben, nemen meer maatregelen dan zij die huren. Van de mensen met een koopwoning zet bijna 18 procent het alarmsysteem aan wanneer ze op reis vertrekken, bij de mensen die huren is dat slechts 4 procent. Er is trouwens niet alleen een kopen/huren-verschil, ook in Wallonië en Vlaanderen is er een opmerkelijk verschil. Bij de Franstaligen vraagt 41 procent hulp aan de buren om het huis bewoond te doen lijken, bij de Vlamingen is dat 27 procent.

Slimme oplossingen voor een onbezorgde vakantie

Slimme sensoren, camera’s, verlichting, zonwering en geautomatiseerde poorten helpen om jouw aanwezigheid te simuleren wanneer je niet thuis bent. Vandaag heeft al iets meer dan 13 procent van de Belgen geautomatiseerde oplossingen in huis en meer dan 30 procent overweegt erin te investeren. Van de Belgische woningen die vandaag al zijn uitgerust met geautomatiseerde oplossingen, vind je in 1 op 2 woningen een slimme thermostaat, binnen- en buitenraambekleding (zoals zonwering, blinds en gordijnen) en/of geautomatiseerde poorten terug.

“Met de Somfy One die we eerder dit jaar introduceerden in België, breiden we ons gamma aan home motion oplossingen uit met een Plug & Play-alarmsysteem ter bevordering van het veiligheidsgevoel. Een alles-in-één thuisbewakingssysteem met sirene, sensor en camera die de taak van de buren of familie dus perfect kan overnemen.“ besluit Mark Pekelharing, Smart Home Marketing Manager bij Somfy.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo