Domotica

10 Redenen om te kiezen voor home automation

10 Redenen om te kiezen voor home automation
Home automation, de toekomst van wonen, is een term waarvan dezer dagen meer en meer gesproken wordt. Toch is het echter voor een groot deel van de bevolking nieuw en dus nog een groot vraagteken. Vaak wordt het verward met domotica, onterecht want home automation is net de verregaande automatisatie van allerhande taken in en rondom de woning en niet het controleren en bedienen ervan. Een home automation totaaloplossing zorgt ervoor dat de woning de meeste taken rondom comfort, veiligheid en energie-efficiëntie uit zichzelf uitvoert. We sommen even de 10 voordelen voor je op.

1. Bespaar jaarlijks 50.000 handelingen

Dankzij een totaaloplossing kan je jaarlijks tot vijftigduizend handelingen besparen, dit doordat jouw woning vanaf nu alles zelfstandig kan besturen. Zo blijft er meer tijd over voor de echt belangrijke dingen. Het gaat hier om een heleboel verschillende taken: de zonwering die uit zichzelf zorgt voor passieve koeling, automatische verlichting, een alarmsysteem dat je veiligheid garandeert en zoveel meer.

Loxone 10 Redenen om te kiezen voor home automation

2. Klaar voor de toekomst

Tegenwoordig parkeren auto’s automatisch en wordt je gras afgereden door een kleine robotmaaier. De automatisatie van woningen kan dus onmogelijk achterwege blijven, het is immers het wonen van de toekomst. Een doorgedreven woon- en gebouwautomatisering biedt meer comfort, meer veiligheid en meer energie-efficiëntie.

Het leven staat niet stil, jouw woning groeit met je mee en zal zich je hele leven lang aanpassen aan jouw behoeften. Wanneer je leven verandert, staan er nieuwe functionaliteiten klaar om alles zo eenvoudig mogelijk te maken.

Loxone 10 Redenen om te kiezen voor home automation

3. Allround bescherming, het klokje rond

Als jouw keuze op een totaaloplossing valt, dan krijg je naast automatisatie en comfort ook een bescherming van jezelf, jouw gezin en jouw gebouw. Alles en iedereen wordt voortdurend beschermd tegen eventuele problemen die kunnen voorvallen of andere onaangename verrassingen. Enkele voorbeelden die hierbij van toepassing kunnen zijn; inbraak, schade door regenval of storm, brand, een waterlek en veel meer. Een home & building totaaloplossing biedt een alarmsysteem dat garant staat voor een allround bescherming. Je bent ook steeds onmiddellijk op de hoogte dankzij pushmeldingen op jouw smartphone, mails of indien gewenst via een mobiele oproep. Zo ben je als eigenaar direct op de hoogte terwijl jouw woning zorgt voor een passende reactie om de schade zo beperkt mogelijk te houden: indringers worden verjaagd, vluchtwegen worden vrijgemaakt, de hoofdkraan van het water wordt dichtgedraaid ... Allemaal automatisch.

Loxone 10 Redenen om te kiezen voor home automation

4. Intelligente toegang

Geen standaard huissleutels hebben, betekent nooit meer een sleutel kunnen verliezen en dus bijgevolg nooit meer een slot moeten laten vervangen. In een Smart Home is een intelligente toegangsoplossing met NFC technologie mogelijk. Dan kan je zelf nog kiezen tussen het gebruik van een numerieke code of een NFC sleutelhanger, een voordelig en slim alternatief voor de klassieke huissleutel. Bij verlies van de sleutelhanger hoef je deze alleen even te verwijderen uit de software en een nieuwe aan te maken. Een dergelijke oplossing biedt tegelijkertijd een variëteit aan toegangsmogelijkheden voor verschillende doeleinden. Zo kan de schoonmaakdienst bijvoorbeeld iedere 14 dagen één dag tussen een bepaalde tijdspanne binnen met een vooraf in tijd beperkte code. Dit is eveneens een zeer interessante oplossing voor gebruik in commerciële projecten.

Loxone 10 Redenen om te kiezen voor home automation

5. Bespaar energie en laat jouw E-peil punten dalen

Een Smart Home is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Jouw Smart home weet wanneer er onnodig elektriciteit verspild wordt en reageert waar nodig. Stroomvreters worden automatisch van het stroomnet gehaald terwijl er optimaal groene energie wordt ingezet. Dat geheel volautomatisch. Dit betekent bovendien een daling van een heleboel E-peil punten in het EPB dossier.

6. Drukknoppen?

Elk gebouw dat is uitgerust met een echte slimme oplossing, werkt volledig uit zichzelf. Dit maakt dat drukknoppen overbodig worden in jouw Smart Home. De woning weet immers zelf wat er wanneer dient te gebeuren. Drukknoppen bieden echter bij de meerderheid van de bevolking nog steeds een gevoel van comfort. Daarom is een drukknopstandaard met overal eenzelfde drukknop met dezelfde functionaliteiten zeker aan de orde. Geen hele reeks knopjes meer aan de muur, maar eenzelfde drukknop die eenvoud en structuur biedt doorheen heel jouw woning. Bovendien is een echte slimme drukknop ook nog eens uitgerust met een ingebouwde luchtvochtigheids- en temperatuursensor, wat die extra kastjes tegen de muur ook overbodig maakt.

Loxone 10 Redenen om te kiezen voor home automation

7. Een slimme zorgwoning

Woon- en gebouwautomatisering is voor alle leeftijden, zo biedt het ook op het gebied van Ambient Assisted Living (AAL) slimme oplossingen. Elke woning kan na integratie van een home en building totaaloplossing zonder enige problemen omgevormd worden tot een echte zorgwoning. De aanwezige sensoren zorgen voor meer comfort, gemoedsrust en veiligheid. En dat terwijl er nog talloze andere functionaliteiten de veiligheid van de bewoner garanderen. Hierbij kan je denken aan passieve controle, valpreventie, beheer van potentiële risico’s, leefstijlmonitoring en meer.

8. Slimme nachtmodus

Een Smart Home zou zijn naam niet verdienen moest het niet echt slim zijn en geen rekening kunnen houden met verschillende modi of situaties. Bij het overdag binnenkomen van je woning verkies je misschien dat de muziek automatisch inschakelt en de verlichting wat feller schijnt. ’s Nachts wordt dit een heel ander verhaal. In de vroege uurtjes gebeurt alles bij voorkeur heel rustig en subtiel zodat je na je nachtelijke toiletbezoek snel terug in slaap kan vallen. Bij activatie van de nachtmodus voorziet jouw Smart Home niet alleen de ideale gemoedsverlichting, het alarm kan eveneens in werking treden en stroomvreters worden van het net gehaald.

9. Meerkost van 0 euro

In principe kost een écht Smart Home niets meer dan een conventionele woning. Simpelweg omdat in een echt Smart Home een totaalpakket van taken wordt teruggevonden die individueel zouden behandeld worden in een conventionele woning. Hier wordt vaak gesproken van verschillende systemen die telkens aangekocht worden bij verschillende fabrikanten. Wanneer je belang hecht aan comfort, energie-efficiëntie en veiligheid, dan valt de keuze best voor een speler die op de markt een totaaloplossing aanbiedt.

Praktisch voorbeeld: Bij aankoop van een alarmsysteem betaal je al snel meer dan 4.000 euro. Terwijl je in een Smart Home kan genieten van een alarminstallatie zonder één enkele cent te moeten bijbetalen. Dit dankzij de mogelijkheid om aanwezige sensoren op verschillende manieren te benutten. Een aanwezigheidsmelder die dient om muziek en verlichting te besturen, kan bij de activatie van het alarm ongewenst bezoek detecteren. De Music Server die overdag voor een gezellig achtergrondmuziekje zorgt, kan een luide sirene laten weerklinken doorheen alle luidsprekers in de woning. De verlichting die normaal gewoon voor sfeer zorgt, zal overal reageren met een felle, flikkerende modus die het ongewenste bezoek zal verjagen.

Loxone 10 Redenen om te kiezen voor home automation

10. Garantie op de totaaloplossing

Wanneer je kiest voor een slimme totaaloplossing vind je geen verschillende applicaties of drukknoppen aan de muur gebundeld van verschillende fabrikanten. Neen, alles komt van dezelfde fabrikant: Loxone. Verlichting, klimaatregeling, multiroom audio, beveiliging, toegangscontrole, wellness en meer worden allemaal aangestuurd door één systeem. Dat maakt dat er ook garantie kan geboden worden op de oplossing. Alles zal 100% werken.

Een hele waaier aan voordelen, maar wil je zelf eens kennismaken met zo’n totaaloplossing? Maak dan snel een vrijblijvende afspraak voor een Experience Tour in de eerste Real Smart Home demowoning in de Benelux.

Ook interessant