Verbouwen

Bouw een kantoor aan huis

Bouw een kantoor aan huis
Als we iets veel gedaan hebben de afgelopen twee jaren dan is het wel thuiswerken. Covid-19 zorgde ervoor dat we massaal aan de keukentafel zaten te vergaderen. De een vond het heerlijk, de ander vond het lastig om diezelfde tafel te delen met de kinderen die online les kregen. De wens voor een kantoor aan huis is daarom nog nooit zo groot geweest. En met deze tips kun jij ook een kantoor aan huis bouwen.

Regels voor kantoor aan huis

Als je als zzp’er kantoor aan huis gaat houden, dan is het wel belangrijk dat je je aan wat regels houdt. Zo mag je geen overlast bezorgen aan de buurt in de vorm van leveranciers en bezoek. Daarnaast levert een kamer binnenshuis geen voordelen op. Heeft je kantoor aan huis een eigen opgang, ingang en sanitair? Dan zou dat wel belastingvoordelen op kunnen leveren. Check dat dus goed bij de belastingdienst voordat je het kantoor inricht.

Kies een rustige ruimte

Werk je bij een bedrijf en wil je gewoon zo nu en dan thuiswerken? Dan is het verstandig om een ruimte te kiezen in huis, waar je je kan terugtrekken van de rest, zodat je ongestoord aan de slag kan gaan. Je ziet je huisgenoten dan wel bij de lunch aan de eetkamertafel – wel zo gezellig. Als je de ruimte hebt, dan kan een zolder, extra slaapkamer, souterrain of ruime kelder daar zeer geschikt voor zijn. Heb je minder ruimte, dan zal je creatief moeten omgaan met de ruimte die je hebt. Offer dan toch een stukje van de slaapkamer op. Met behulp van een mobiele afscheiding kun je dan het slaap- en kantoorgedeelte van elkaar scheiden, zodat je na het werk gewoon weer van je slaapkamer kan genieten. Heb je ruimte in de tuin? Onderzoek dan eens de mogelijkheden voor het aanleggen van een blokhut.

Wat heb je nodig

Een kantoor moet bestaan uit een bureau, je computer of laptop, een goede bureaustoel en randapparatuur, zoals een printer. Een kast waar je je werk in kan opbergen is daarbij geen overbodige luxe. Soms kan een klein kastje voldoende zijn. Je hebt dus niet altijd veel nodig om een kantoor aan huis te bouwen. Daarom zijn kleinere ruimtes ook zeer geschikt voor dat thuiskantoor. En als je toch niet veel nodig hebt, dan kun je je kantoor aan huis heel voordelig inrichten.

Vaker thuiswerken

Met je eigen kantoor aan huis zal je vast vaker willen thuiswerken, ook als dat volgens de maatregelen niet meer hoeft. Ben je van plan om met regelmaat thuis te werken, dan is het aan te raden om iets meer te investeren in het thuiskantoor. Rust en ruimte helpen namelijk mee om je goed te kunnen concentreren op het werk. Bovendien is het dan makkelijker om werk en privéleven te scheiden. Kies dan wellicht toch voor dat tuinhuisje of denk eens aan een uitbouw aan het huis. Voorzie de zolder van een dakraam, zodat je er meer ruimte en licht krijgt.

Ook interessant