Algemeen

6 op 10 Vlamingen zijn gewonnen voor powernaps

6 op 10 Vlamingen zijn gewonnen voor powernaps
59 procent van de Vlamingen doet wel eens een powernapje van 10 tot 20 minuten. De pandemie en het ermee gepaard gaande telewerken, heeft voor een opmars van de powernap gezorgd. Meer dan een kwart van de Vlamingen doet, voor het eerst of vaker dan voordien, overdag de ogen dicht om de batterijtjes weer even kort op te laden. Dat blijkt uit een onderzoek* van slaapspecialist Swiss Sense bij ongeveer 1.000 Vlamingen.

7 procent van de ondervraagden is tijdens de pandemie met powernaps begonnen. 19 procent zegt vaker de tijd te nemen voor zo’n hazenslaapje. Dat betekent dat sinds de coronacrisis meer dan een kwart van de Vlamingen vaker voor een powernap opteren. Dat aantal ligt gevoelig hoger dan de 6 procent die er sinds de uitbraak van COVID-19 minder vaak de tijd voor maken. De pandemie heeft er dus voor gezorgd dat we vaker even de ogen sluiten om weer met nieuwe energie verder te kunnen gaan met onze dag.

Jongeren zijn de grootste fans van powernaps

Tijdens een dutje voeren de hersenen de afvalstof adenosine af. Om een hele slaapcyclus te doorlopen, is 90 minuten slaap vereist, maar een powernap van 10 tot 20 minuten heeft ook al een positief effect op de hersenactiviteit en aandachtspanne. Het verhoogt de alertheid, het energieniveau en de creativiteit, iets wat ook tijdens het thuiswerken van pas kan komen. Mogelijk ligt daar mee de verklaring waarom jongeren aangeven sneller een powernap te doen: het ingeburgerde telewerken. Van de ondervraagden tot 34 jaar zegt meer dan 1 op 3 vaker aan powernaps te doen sinds de coronacrisis.

In totaal doet 59 procent van de Vlamingen aan powernaps. Die 59 procent is opgebouwd uit 7 procent die dagelijks een dutje doen, 11 procent enkel in de weekends of op vrije dagen en 41 procent die het soms doen, wanneer er tijd voor is en ze er behoefte aan hebben.

In tegenstelling tot wat algemeen verwacht wordt, zijn het opnieuw de jongeren die het vaakst een powernap inlassen. 66 procent of 2 op 3 personen van de leeftijdscategorie tussen 18 en 34 doen wel eens een dutje. Bij de leeftijdscategorie van 35 tot 49 daalt dit percentage lichtjes naar 64 procent, maar boven de 50 zakt het licht tot 52 procent.

Het liefst in de zetel

De zetel blijkt de voorkeursplek voor een powernap. 77 procent van de ondervraagden die aan powernaps doen zegt daar wel eens de ogen te sluiten. Bijna 1 op 3 zoekt (ook) een bed op. Bijna de helft van de jongeren (47%) zegt wel eens in bed te kruipen om wat bij te slapen. 11 procent doet het liefst een dutje in de buitenlucht. Op de werkplek tenslotte zegt zo’n 4 procent de mogelijkheid te benutten om er eventjes te slapen. Bij jongeren ligt dit percentage met 8 procent dubbel zo hoog.

Build for Life