Verbouwen

Maak van een aanbouw met plat dak een kantoor aan huis

Maak van een aanbouw met plat dak een kantoor aan huis
Hybride werken is een blijvertje, zo verwachten veel mensen. De hoop is dat er de komende tijd langzaamaan weer gedeeltelijk op kantoor kan worden gewerkt. Deze nieuwe manier van werken heeft ertoe geleid, dat werkenden massaal op zoek zijn gegaan naar mogelijkheden om thuis een kantoorruimte in te richten. Werken aan de eettafel, wat in de eerste fase van de pandemie door veel mensen werd gedaan, is inmiddels geen optie meer. Je wilt niet voortdurend tussen de laptops, aantekeningen en boeken zitten in de eet- of woonkamer. Een aanbouw met een plat dak, voorzien van een of meerdere lichtkoepels is een optie die door veel mensen overwogen wordt.

Voldoende frisse lucht essentieel in een kantoorruimte

Niet alleen op kantoor is het belangrijk om voor voldoende frisse lucht te zorgen. Houd er ook bij het inrichten van een kantoorruimte aan huis rekening mee, dat voldoende frisse lucht belangrijk is. Het gebruik van een lichtkoepel in een plat dak werkt alleen, wanneer je voor een model kiest die geopend kan worden. Lichtkoepeltje is een partij die deze modellen aanbiedt. Frisse lucht maakt het makkelijker om je te kunnen blijven concentreren gedurende de werkdag. Daarbij verklein je de kans op een besmetting met virussen in huis. Het gaat hierbij niet alleen om het coronavirus, maar ook om bijvoorbeeld het influenzavirus. Dat laatste virus kennen we als de belangrijkste veroorzaker van een griepje in de winter.

Naast frisse lucht is ook voldoende licht belangrijk

Bij het inrichten van een kantoor aan huis dient niet alleen rekening te worden gehouden met de hoeveelheid frisse lucht. Kijk ook naar de hoeveelheid natuurlijk daglicht in de ruimte. Vaak valt een zolder om deze reden af, tenzij de zolder van een dakkapel of een extra dakraam kan worden voorzien. In een aanbouw met plat dak kun je meerdere lichtkoepels opnemen. Deze lichtkoepels zorgen, mits ze te openen zijn, zowel voor frisse lucht als voor daglicht. Het gebruik van de klassieke tl-lampen is niet meer van deze tijd. Daarbij maakt ook dit het lastiger om je te concentreren. Natuurlijk licht houdt je scherp gedurende de werkdag.

Niet altijd voldoende ruimte voor een aanbouw

Wie onvoldoende ruimte heeft voor een aanbouw, zou moeten kijken naar alternatieven om thuis te kunnen werken. Vaak komt men hierbij al snel uit in de zolderruimte. Het is een ruimte die door veel gezinnen gebruikt wordt als opslagplaats voor de kerst- en vakantiespullen. Met een dakkapel of extra dakraam kun je ook van deze ruimte een volwaardig kantoor maken. Kijk het Nederlands Bouwbesluit er nog eens op na, om te zien wanneer deze ruimte als volwaardige kamer mag worden gezien. Dit kan een voordeel opleveren bij de eventuele verkoop van de woning op termijn.

Ook interessant