Waarom je jouw dak en dakgoten moet onderhouden

Bron: Bouw & Wonen
Waarom je jouw dak en dakgoten moet onderhouden
Niet de leukste en zeker niet de makkelijkste klus, maar wel nodig en nuttig: het onderhoud van daken en dakgoten. Je wilt niet wachten tot het te laat is en het water buiten, of nog erger binnen, langs de muren stroomt. Lekkage en water op de verkeerde plekken leidt tot grote schade. Buiten kan het stenen, voegen en andere wandbekleding beschadigen. Binnen leidt een slecht onderhouden dak tot lekkage, vocht, tocht en de vorming van schimmel. Wil je er blijvend warmpjes bijzitten, vergeet dan dus niet te investeren in je dak.

Het is soms niet meteen duidelijk waardoor een huis vochtig is. Er is op het eerste gezicht niets mis met het dak. Ook kan het voorkomen dat de plaats waar het water langs de muur loopt niet direct te koppelen is aan een lekkage op die plek. Water zoekt altijd een weg naar het laagste punt, maar die is voor ons niet altijd direct logisch. Een daklekkage opsporen kan dus moeilijker zijn dan je denkt. Een dakdekker kan hierbij helpen. Een kleine oorzaak kan grote gevolgen hebben en je wilt niet wachten tot het erger wordt. Inspectie van het dak en de goten door een specialist is dan geen slecht idee. Soms is een kleine reparatie of aanpassing voldoende om het comfort in huis flink te verbeteren. Een dakdekker zal ook adviseren over wat nodig is om soortgelijke problemen in de toekomst voor te zijn.

Materialen

Voor het bedekken van een dak zijn verschillende mogelijkheden. Bij platte daken wordt vaak gekozen voor bitumen dakbedekking. Het is gemakkelijk te verwerken en niet al te duur. Bitumen dakbedekking gaat lang mee en is goed bestand tegen verschillende weersinvloeden. Het kan op verschillende manieren aangebracht worden. Bitumen dakbedekking aanleggenis specialistisch werk dat je het beste kan overlaten aan een professionele dakdekker. Die weten hoe ze het veilig kunnen verwerken. Als het goed wordt gelegd heb je langer plezier van je nieuwe dak. Een kleine afwijking van de juiste procedure kan een heel dak ondeugdelijk maken. Een dakdekker kan ook adviseren over het meest geschikte materiaal en zal het oude dak en het restmateriaal op de juiste manier voor je afvoeren. Over het algemeen geeft een dakdekker 10 jaar garantie op een nieuw dak.

Dakgoten

Een goed dak houdt het water buiten. Maar dat water moet vervolgens ook op de juiste manier worden afgevoerd. Daarom zijn ook dakgoten een belangrijk onderdeel van een goed dak. Dakgoten moeten minstens een keer per jaar schoongemaakt worden om verstopping en lekkage te voorkomen. In een buurt met veel bomen is een extra schoonmaakbeurt in de herfst geen slecht idee. Regelmatig onderhoud voorkomt problemen, maar ook dakgoten slijten en moeten uiteindelijk worden vervangen. Een dakgoot vervangen is geen gemakkelijke klus. Een dakdekker doet het graag en heeft het juiste materiaal om deze klus veilig te kunnen klaren. Hij kan je ook adviseren over materiaalkeuze, kosten en toekomstig onderhoud.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo