Is jouw dak klaar voor de winter?

19 december 2019 Bron: Bouw & Wonen
Is jouw dak klaar voor de winter?
Wil je je dak winterklaar maken? De herfst is hiervoor het beste moment. Op dat moment vallen alle blaadjes uit de bomen en kan dit voor verstoppingen in de dakgoot zorgen. Wanneer je het dak in de herfst schoonmaakt, voorkom je de kans op lekkages en eventuele dakschade. In dit artikel lees je wat erbij komt kijken wanneer je het dak winterklaar wil hebben.

Advies over het winterklaar maken van je dak

Soms voldoet het advies van een ervaren dakdekker al, om je dak winterklaar te krijgen. Wanneer je zelf niet zo goed weet waar je moet beginnen, helpt een dakdekker je graag op weg. Je kunt ervoor kiezen om het dak zelf winterklaar te maken, maar je zou het ook door een professional kunnen laten doen. Het is in ieder geval belangrijk dat je stappen zet om je dak veilig de winterperiode in te sturen. Wanneer je een ervaren partij zoals DakPro uit Breda naar je dak laat kijken, zullen zij het dak met zorg voor je inspecteren.

Het is belangrijk dat er wordt gekeken of alle dakpannen en het andere dakbedekkingsmateriaal nog goed en stevig op je dak ligt. Vooral hevige herfststormen kunnen roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat je dak beschadigd raakt. Maar bij een lichte verplaatsing van de dakbedekking is er nog niet heel veel aan de hand. De dakdekker kan alles dan moeiteloos weer vast leggen. Ook zal het lood in het dak geïnspecteerd worden. Wanneer het lood in de schoorsteen slijt, kan dit namelijk sneller voor lekkages zorgen.

Ook is het belangrijk dat het dak vrij is van mos en gevallen bladeren. Dit verstopt het dak en in de winter met vorst kan het ervoor zorgen dat de dakbedekking erdoor beschadigd raakt. Wanneer de losse bladeren en het mos vocht vasthouden en dit op het dak bevriest, kan de dakbedekking breken of scheuren. Dit zorgt voor vervelende lekkages, waardoor een dakreparatie noodzakelijk is.

De voordelen van een winterklaar dak

De voordelen van een winterklaar dak betekenen vaak een veel kleinere kans op vervelende lekkages. Als je dak winterklaar gemaakt is, wordt de isolatie in de wintermaanden veel beter, wat veel stookkosten scheelt. Een winterklaar dak zorgt dus voor een warme en droge winterperiode bij jouw in huis!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo