Nieuwbouw

Uit welke onderdelen bestaat een dak?

Uit welke onderdelen bestaat een dak?
Met de hevige buien van de laatste tijd zijn we blij dat we een dak boven ons hoofd hebben. Maar ook voor de zon biedt ons dak bescherming. Sta je er wel eens bij stil uit welke onderdelen een dak bestaat?

Gebinte

Als basis van het dak is er het gebinte. Het dakgebinte is van essentieel belang. Het is namelijk de structuur waar het hele dak op rust en dit moet bestand zijn tegen de jaren en de belasting door weer en wind. Dakgebinten zijn er in verschillende types. Het kan volledig getimmerd worden in hout, heel traditioneel of geprefabriceerd zijn.

Isolatie

Tussen of onder het gebinte wordt de isolatie geplaatst. Het is haast ondenkbaar dat dit vroeger niet gedaan werd. De isolatie houdt ons in de winter warm en in de zomer lekker fris. Er bestaan veel verschillende soorten isolatie. Zo kan je kiezen voor bijvoorbeeld glaswol of rotswol. Dit is materiaal dat makkelijk te versnijden en te plaatsen is. Het is ook heel flexibel en makkelijk hanteerbaar. Tijdens het plaatsen is het echter aangewezen om de luchtwegen te beschermen met een mondmasker en handschoenen te dragen. De fijne stofdeeltjes die vrijkomen bij het werken, kunnen de luchtwegen sterk irriteren.

Isolatieplaten op basis van kunststof, zoals PUR of PIR zijn een soort hardschuim. Dit zijn lichte materialen met uitstekende isolatiewaarden. Ze zijn bovendien ongevoelig voor vocht en dus erg geschikt voor platte daken, gevels en kelders.

Als je graag de isolatie meteen combineert met de buitenschil, kan je opteren voor sandwichpanelen. Hiermee heb je in één montagehandeling meteen een geïsoleerd dak, of geïsoleerde wand.

Zo kunnen we meteen ook verder gaan met de dakbedekking zelf.

Dakbedekking

In dakbedekkingen bestaat er tegenwoordig ook een hele reeks van mogelijkheden. Voor een hellend dak kan je opteren voor de klassieke dakpannen, leien, zink of riet.

Voor een plat dak kan je kiezen voor bitumen (ook wel roofing genoemd), EPDM, PVC of een groendak. Dat laatste is uitermate milieuvriendelijk omdat het zeer goed isoleert, en het regenwater helpt bufferen. Het groendak is simpel uitgelegd een dak waar planten op groeien. Het is weer helemaal in, maar wist u dat het in de oudheid ook al regelmatig werd toegepast? Een heel bekend voorbeeld hiervan zijn de mythische hangende tuinen van Babylon.

Ook interessant