De beste dakbedekking tegen alle weersinvloeden

26 april 2019 Bron: Bouw & Wonen
De beste dakbedekking tegen alle weersinvloeden
Veel soorten dakbedekking lijden behoorlijk onder verschillende weersinvloeden. Vooral bij veel afwisseling in de weersomstandigheden kan dakbedekking in de problemen komen. En laat dat nou juist bij ons klimaat horen. In dit artikel gaan we in op de beste dakbedekking bij alle verschillende weeromstandigheden.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de beste keuze op het gebied van dakbedekking is EPDM. Waar andere soorten dakbedekking een bepaalde vorm van ballast nodig hebben als bescherming, heeft EPDM deze bescherming vanuit zichzelf. Je hebt dus geen materialen als kiezels of groendak nodig om je dakbedekking te beschermen. Je kunt hier echter wel voor kiezen, daarop komen we later in dit artikel terug.

Vooral UV-straling heeft een enorme impact op de levensduur van je dakbedekking. Veel soorten dakbedekking zetten uit bij warmte, waardoor er scheuren ontstaan in het materiaal. Forse kou in de winter zorgt er bij weer voor dat diverse soorten dakbedekking krimpen, wat bij een temperatuurstijging weer voor scheuren zorgt. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de dakbedekking enorm terugloopt en niet meer kan functioneren waar het voor bedoeld is. Van deze problemen heb je met EPDM dakbedekking geen last. EPDM is namelijk enorm elastisch, waardoor het zich makkelijk aanpast aan de natuurlijke invloeden. Het materiaal is zo sterk, dat zelfs bij dagelijkse blootstelling aan UV-straling de levensduur van de dakbedekking nog steeds ongeveer 50 jaar is.

Ook bij andere weersinvloeden is EPDM de beste keuze. Het rubber van EPDM is namelijk volledig waterdicht, waardoor het uitstekend bescherming biedt tegen lekkages. Wanneer het EPDM op de juiste manier gelegd is, biedt het ook een formidabele bescherming tegen harde wind. Daarnaast werkt het als een goede isolatielaag, waardoor vrieskou minder snel via het dak het huis kan binnenkomen.

Bovenstaande voordelen willen niet zeggen dat je geen ballast kunt plaatsen op je platte dak met EPDM dakbedekking. Je kunt altijd kiezen voor een groendak uit functionele of esthetische overwegingen. Een groendak zorgt voor een vrolijke uitstraling en bovendien biedt het ruimte voor het creŽren van je eigen moestuin op je dak. Hoewel het niet noodzakelijk is voor de dakbedekking levert een dergelijke laag wel extra bescherming op. Wanneer je kiest voor deze ballast op je platte dak is het wel van groot belang dat je rekening houdt met de draagkracht van je dakconstructie.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo