Verbouwen

Originele dakbedekking, had je hieraan al gedacht?

Wanneer je een nieuwbouwwoning bouwt of je bestaande huis renoveert, word je geconfronteerd met tientallen dilemma’s. De keuze voor een bepaalde dakbedekking is daar slechts een van, en eigenlijk een van de makkelijkere. De meeste mensen laten hun hellend dak bedekken met dakpannen, terwijl platte daken meestal waterdicht worden gemaakt met roofing of EPDM. Niks mis mee, al zijn er enkele andere opties die een pak origineler zijn!

1. Groen op je dak

Veruit de meest tot de verbeelding sprekende dakbedekking is een groendak of vegetatiedak. Op een plat of licht hellend dak wordt wortelwerende waterdichting aangebracht en het substraat waarin de plantjes groeien. Meestal wordt gekozen voor sedumplantjes, kleine vetplantjes die traag groeien en weinig zorgen vergen. Toch hoef je niet per se voor een sedumdak of ‘extensief groendak’ te gaan. Een intensief groendak is eveneens een optie. Omdat zo’n dak een dikke substraatlaag heeft, kunnen er ook grote planten, zoals struiken en zelfs bomen op groeien. Of je maakt er eenvoudigweg een gazon van, zodat je vanuit je slaapkamer meteen naar je persoonlijke daktuin kunt. Heerlijk genieten!

2. Witte kunststof dakbedekking

EPDM is momenteel een van de populairste dakbedekkingsmaterialen voor platte daken. Dit kunststof materiaal krijgt echter concurrentie van andere bouwmaterialen, zoals pvc, ECB en TPO. Welk materiaal jij of je dakdekker ook kiest, het loont om goed na te denken over de kleur. Want: hoe lichter de kleur, hoe beter de energieprestaties van je woning. Zilverkleurige of witte dakbedekking reflecteert het zonlicht namelijk, waardoor de woning minder opwarmt in de zomer en je minder snel een beroep moet doen op airco.

3. Een metalen dak

Een originele keuze voor hellende daken is zink. Wanneer je een zinken dak ziet, moet je misschien meteen aan Parijs denken, en da’s niet verwonderlijk, want in de Franse hoofdstad is zink zó goed ingeburgerd dat eender welk ander dakmateriaal er meteen uitspringt. Kies je voor je nieuwbouw voor een zinken dak, dan kies je natuurlijk niet noodzakelijk voor Parijse romantiek, maar wel voor een moderne en strakke look. En niet alleen ziet het materiaal een koel en stoer uit, het gaat ook extreem lang mee zonder te verslijten.

Ook interessant