Geen dakpannen voor jou? Dit zijn mogelijke alternatieven

25 november 2016 Bron: Logic-Immo
Hou je niet van dakpannen omdat ze er volgens jou te klassiek uitzien of te duur zijn? Er zijn heel wat alternatieven op de markt. Wij overlopen de belangrijkste. Dakpannen zijn zeker niet de duurste manier om een dak te bedekken, maar ook niet de goedkoopste. Een goedkoper alternatief? Dakpanplaten of dakpanprofielen. Dat zijn voorgevormde platen in kunststof of staal ter grootte van tientallen dakpannen. Vanop een afstand ziet je dak er precies uit als een hellend dak met pannen, terwijl je er heel wat minder voor betaalt en je de dakpanplaten veel sneller kunt plaatsen.

Leien als alternatief voor dakpannen

Leisteen wordt al lang gebruikt als dakbedekking op hellende daken. Het ziet er dan ook heel stijlvol en authentiek uit. Je kunt ook kiezen voor kunstleien, vervaardigd van vezelcement, of bitumenleien (ook shingles genoemd).

Rieten dakbedekking

Een rieten dak is het ideale alternatief als je streeft naar een landelijk en traditioneel ontwerp. Goedkoper dan dakpannen is het echter niet, want een rieten dak moet door een professional worden geplaatst, en dat merk je aan de kostprijs.

Zink, aluminium of koper

Je kunt je oude dakpannen ook vervangen door metalen dakbedekking in zink, aluminium of koper. Terwijl het traditionele zinken dak best prijzig is, zijn profielplaten van staal of aluminium juist heel betaalbaar. De plaatsing verloopt bovendien sneller en de look van een metalen dak is perfect voor een woning in moderne stijl.

Pvc, epdm of andere kunststof

Kunststof dakbedekking wordt al tientallen jaren gebruikt voor platte daken, als alternatief voor traditionele bitumenroofing, maar kan ook dienen voor hellende en gebogen daken. Informeer je goed op voorhand over de verschillende soorten kunststof dakbedekking, want niet alle types bieden dezelfde levensduur en kwaliteit.

Een plat dak dan maar?

Zegt geen van deze opties je wat? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om je woning om te bouwen en alleen nog platte daken te voorzien. Deze transformatie maakt van een klein en donker zolderkamertje een volwaardige leefruimte. Dan rest je nog één dilemma: bitumen of kunststof op je platte dak?

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo