Buitenschrijnwerk

6 meest gemaakte fouten bij het kopen van een lichtkoepel

6 meest gemaakte fouten bij het kopen van een lichtkoepel
Foto: Velux
Lichtkoepels worden nog altijd veel gebruikt om extra licht in een ruimte met plat dak te brengen. Misschien heb je een deel van de woonkamer uitgebouwd, waardoor je woonkamer ineens een stuk donkerder geworden is wat betreft daglicht. Het kan ook zijn dat je bovenste verdieping een plat dak heeft en dat je hier wat extra licht kunt gebruiken. Voor dit soort situaties zijn lichtkoepels natuurlijk ideaal, maar je moet je wel goed inlezen voordat je er eentje aanschaft. Bij deze delen we graag de meest gemaakte fouten bij het kopen van Velux lichtkoepels, zodat jij deze fouten niet hoeft te maken.

1. Enkelwandige koepel installeren in de woonkamer

Je kunt lichtkoepels in enkelwandige beglazing bestellen, maar ook met zeswandige beglazing. Dit hangt volledig af waar je de koepel plaatst. Als het bijvoorbeeld om de woonkamer gaat, kun je het best kiezen voor meerwandige beglazing.

2. Verkeerd materiaal beglazing

Vaak kun je kiezen uit helder glas of opaal glas. Beide varianten hebben voordelen, zoals dat je meer licht in huis haalt met helder glas, maar dat opaal glas beter isoleert. Maak de afweging direct, zodat je niet achteraf spijt hebt.

3. Maatvoeringen niet controleren

De kans is vrij klein dat het fout gaat als je een professional inschakelt, maar toch moet je goed rekening houden met de afmetingen van de lichtkoepel. Een gat in het dak is namelijk wel te repareren, maar het moet er ook mooi uit komen te zien. Er zijn meerdere afmetingen wat betreft lichtkoepels, dus verdiep je even in hoe het uiteindelijke resultaat er uit moet komen te zien.

4. Plaatsen op verkeerde plek

Een lichtkoepel moet je plaatsen in een ruimte waar je meer licht wilt. Je moet dus ook goed bedenken of deze plek goed uitkomt, dus bijvoorbeeld niet direct boven je werkplek. Als de zon hier constant op schijnt kan dit namelijk heel vervelend worden in de zomer. Bedenk dus van tevoren goed waar je deze lichtkoepel plaatst.

5. Resultaat verkeerd inschatten

Een lichtkoepel kan voor een hoop extra licht zorgen, maar niet net zoveel licht als bijvoorbeeld een lichtstraat. Je kunt het verschil beter eerst vergelijken in een showroom, voordat je te hoge verwachtingen hebt van die ene lichtkoepel.

6. Lichtkoepel zonder ventilatieoptie kopen

Je kunt verschillende uitvoeringen kopen wat betreft lichtkoepels. Sommigen kunnen niet open, terwijl anderen elektrisch via een afstandsbediening of zelfs automatisch open gemaakt kunnen worden. Dit is verstandig als je de boel meer wilt ventileren. Overweeg de voordelen hiervan voordat je overgaat op aankoop.

6 meest gemaakte fouten bij het kopen van een lichtkoepel

Ook interessant