Waarom je moet kiezen voor een lichtkoepel in je woning

12 november 2020 Bron: Bouw & Wonen
Waarom je moet kiezen voor een lichtkoepel in je woning
De afgelopen maanden stonden in het teken van een pandemie. Door het vele thuis moeten blijven, is bij veel mensen de kijk op hun leefomgeving veranderd. Misschien herken je het zelf ook wel: de woonkamer, keuken of slaapkamer waar je eerder zo tevreden mee was, is toch niet meer helemaal je smaak. Wellicht snak je naar meer ruimte of heb je behoefte aan meer licht. In beide gevallen kan een lichtkoepel uitkomst bieden. In dit artikel lees je enkele redenen waarom je een lichtkoepel in je woning aan moet schaffen.

Wat is een lichtkoepel precies?

Een lichtkoepel is een raam dat op een plat dak wordt geplaatst om op die manier meer licht te creŽren in een ruimte. Het wordt een lichtkoepel genoemd, omdat zoín raam meestal in de vorm van een koepel is. Het raam is boller dan een gewoon raam en kan naast bolvormig ook vierkant, rond, piramidevormig of rechthoekig zijn. Je kunt kiezen voor een heldere of een opalen lichtkoepel. Opalen lichtkoepels zorgen voor het behoud van warmte in een ruimte, terwijl heldere lichtkoepels meer licht doorlaten. Een lichtkoepel heeft veel voordelen voor je woning.

Meer daglicht in je woning door lichtkoepel

De grootste reden waarom je voor een lichtkoepel moet gaan, is omdat zoín koepel zorgt voor veel natuurlijk daglicht in een ruimte. Beschik je bijvoorbeeld over een kleine ruimte met een plat dak of over een ruimte met weinig ramen en een plat dak? In dat geval is een lichtkoepel de ideale toevoeging om zo alsnog van veel licht te kunnen profiteren. Zoals je misschien wel weet is daglicht belangrijk voor je gezondheid, je gemoedstoestand en je biologische klok. Licht zorgt ervoor dat je lichaam wakker blijft wanneer dat nodig is. Met een lichtkoepel merk je ook direct wanneer het donker wordt - deze natuurlijke afwisseling van licht en donker is goed voor je welzijn.

Optisch meer ruimte door een lichtkoepel

Dat is natuurlijk niet de enige reden waarom je voor een lichtkoepel moet gaan. Wist je bijvoorbeeld dat een lichtkoepel er ook voor kan zorgen dat het lijkt alsof je een groter huis hebt? Meer natuurlijk licht zorgt optisch gezien voor meer ruimte. Je kunt namelijk letterlijk naar buiten kijken wanneer je over een lichtkoepel beschikt. Hierbij geldt: des te groter de lichtkoepel is, des te ruimtelijker een woonkamer, keuken of slaapkamer wordt. Meer licht zorgt namelijk voor meer ruimte. Op die manier komt je interieur ook nog eens goed uit de verf; alles staat namelijk mooier met natuurlijk daglicht.

Natuurlijke verwarming met een lichtkoepel

Wat tot slot mooi meegenomen is, is het feit dat je met een lichtkoepel gebruik kunt maken van natuurlijke warmte. Wanneer je ervoor zorgt dat de lichtkoepel strategisch geplaatst is, wordt de ruimte onder de lichtkoepel door de zon snel(ler) opgewarmd. Dat betekent dat je niet meer zoveel hoeft te stoken in de winter! Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat het in de zomer te heet wordt onder een lichtkoepel. Er bestaat speciale zonwering waarmee je de lichtkoepel kunt verduisteren en je kunt kiezen voor warmtewerend glas. Dit speciale glas zorgt ervoor dat 70% van de warmte door de zon wordt tegengehouden.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo