Slaapkamers

Van een opslagruimte naar een volwaardige slaapkamer op zolder

Van een opslagruimte naar een volwaardige slaapkamer op zolder
Normaliter wordt de zolder van een woning gezien als een opslagplaats, letterlijk en figuurlijk. In de advertentie van een makelaar wordt vaak aangegeven dat van de zolder een extra slaapkamer gemaakt kan worden. Doordat de ruimte niet voldoet aan de eisen die het Nederlands Bouwbesluit aan een slaapkamer stelt, zal de zolder nooit als zodanig worden meegenomen in de advertentie. Daarnaast gebruiken gezinnen de ruimte zelf vaak ook als plek voor de kerst- en vakantiespullen. Kleine aanpassingen, zoals het gebruik van een Velux dakraam of dakkapel, helpen je van de zolder een volwaardige slaapkamer te maken. Het heeft verschillende voordelen.

Voordelen van een extra slaapkamer in huis

Een van de voordelen die het omtoveren van een zolder tot een slaapkamer biedt, is het feit dat het de waarde van de woning verhoogt. Een volgende bewoner hoeft geen moeite meer te doen, om ook op zolder te kunnen slapen. In het bijzonder wanneer je bijvoorbeeld voor een dakraam met Velux zonwering kiest. Het gebruik van zonwering op zolder is sterk aan te raden, daar het er al snel erg warm kan worden in de zomer. Een ander voordeel van een extra slaapkamer zit in de mogelijkheid deze te gebruiken als een kantoor aan huis. De verwachting is dat we de komende jaren hybride zullen blijven werken. Het maakt dat er meer uren in huis worden doorgebracht. Werken aan de eettafel is hierbij niet langer een optie. In de tuin heb je wellicht geen ruimte voor een aanbouw.

Extra dakraam zorgt voor meer licht en betere ventilatie

Niet alleen is het plaatsen van een extra dakraam of bijvoorbeeld een dakkapel noodzakelijk om te voldoen aan het Bouwbesluit. Ook zorg je er hiermee voor dat de ruimte veel lichter wordt. Noodzakelijk, wanneer je er iemand wilt laten slapen of werken. Daarbij verbeter je de ventilatie in de ruimte aanzienlijk, wanneer je een dakraam plaatst. Kies bij voorkeur voor een dakraam met een ventilatierooster aan de bovenzijde. Zo is er altijd sprake van een natuurlijke ventilatie, zonder dat je het raam periodiek moet openen. De kwaliteit van een Velux dakraam maakt dat je er jaren plezier van hebt, zonder deze dakramen intensief te moeten onderhouden.

Velux dakraam of een dakkapel laten plaatsen

Bij een renovatie van de zolder kiest men vaak tussen een dakraam van Velux en een complete dakkapel. Hoewel een dakkapel doorgaans meer extra ruimte creëert op zolder, is dit niet altijd de beste optie. Een Velux dakraam is bijvoorbeeld aanzienlijk goedkoper. Daarbij kun je ook met een dakraam voor meer ruimte zorgen. In het bijzonder wanneer je meerdere dakramen naast elkaar plaatst. Combineer twee te openen dakramen met een vast raam. Voor welke optie kies jij?

Ook interessant