Van deze factoren hangt het rendement van zonnepanelen af

  BE   4 februari 2020 Bron: Bouw & Wonen
Van deze factoren hangt het rendement van zonnepanelen af
Hoeveel rendement u precies behaalt met uw zonnepanelen hangt af van een aantal factoren. Dit betekent dan ook dat hetzelfde paneel op het ene dak meer kan opleveren dan op een ander dak. Hieronder leest u welke factoren effect hebben op het rendement dat u kunt behalen met zonnepanelen. Zo leert u hoe u het optimale rendement kunt behalen met zonnepanelen.

Hoeveelheid zon

BelgiŽ is natuurlijk geen land waar u dagelijks lekker van de zon kunt genieten. Hierom vragen veel mensen zich af of zonnepanelen wel echt rendabel zijn in BelgiŽ. Gelukkig is het antwoord hierop positief. Zelfs met het beperkte aantal zonuren kunt u een prima rendement behalen met zonnepanelen in BelgiŽ. Het aantal zonuren in BelgiŽ is niet overal hetzelfde. Zo zijn er aan de kust veel meer zonuren dan bijvoorbeeld in het noorden en het noordoosten. Op plekken met meer zonuren zal het rendement hoger zijn, dan bij weinig zonuren. De reden dat zonnepanelen nog steeds rendabel zijn bij weinig zonuren, is dat bewolking maar een gedeelte van het zonlicht tegenhoudt.

Iets wat wel flinke invloed kan hebben op het rendement van zonnepanelen is schaduw. Vooral in de winter, als de zon laag staat, kunnen er schaduwen van gebouwen in de omgeving over uw panelen heen vallen. Een goede specialist zal u hierover inlichten en een passend advies geven.

De ligging van de panelen

Hoe de zonnepanelen liggen heeft ook een effect op het rendement dat zonnepanelen kunnen opbrengen. Zonnepanelen die richting het zuiden liggen brengen het meeste op. Het plaatsen van zonnepanelen richting het noorden is erg onhandig, aangezien de zon daar nooit vandaan komt in BelgiŽ.

Ook de hoek waarin de zonnepanelen worden geplaatst heeft invloed op het rendement van de zonnepanelen. In BelgiŽ ligt de ideale hoek van de zonnepanelen tussen de 30 en de 40 graden. Een hoek tussen de 20 en de 50 graden is in principe voldoende om een goed rendement te behalen.

Het type zonnepaneel

Ook het type zonnepaneel waarvoor u kiest heeft invloed op het rendement. Zonnepanelen van monokristallijn hebben bijvoorbeeld een hoger rendement dan zonnepanelen van polykristallijn. Het is belangrijk dat u een specialist hebt die u goed adviseert over de mogelijkheden.

Wilt u uitrekenen hoe hoog het rendement in uw situatie is? Gebruik de handige rekenhulp van Solvari en kom hier gemakkelijk achter. Weet u al dat u zonnepanelen wilt aanschaffen en wilt u in contact komen met verschillende specialisten om zo de beste en voordeligste specialist te vinden uit uw regio? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes via Solvari.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo