Energie

Zonnepanelen in de winter

Zonnepanelen in de winter
Weinig en zwak zonlicht: de winter lijkt geen ideale tijd voor zonnepanelen. Maar kunt u in de winter nog steeds genieten van de voordelen van zonnepanelen, of kan dit alleen optimaal in de maanden waarin de zon langer schijnt?

Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

Om te beginnen is het inderdaad zo dat zonnepanelen minder stroom opwekken in de winter. In de periode april tot en met september wordt gemiddeld 70% van de jaarlijkse stroom opgewekt, tegen 30% in de periode oktober tot en met maart. Januari en februari wekken samen 3% van de totale jaaropbrengst op.

Waar moet ik rekening mee houden?

In de winter hebben wij in Nederland last van een laaghangende zon. Dit zorgt ervoor dat gebouwen in de omgeving al snel zorgen voor een lange schaduw die over uw zonnepanelen kan vallen. Bij platte daken loopt u zelfs het gevaar dat de schaduw van uw eigen zonnepanelen over uw andere zonnepanelen valt. Schaduw op uw panelen zorgt natuurlijk voor een lagere opbrengst. Om dit te voorkomen is het belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare specialist die rekening houdt met deze factoren.

Schoonmaken bij sneeuw?

Weinig licht is niet het enige wat kan zorgen voor een lage opbrengst in de winter. Bij sneeuwval kan het zo zijn dat uw zonnepanelen worden ondergesneeuwd, waardoor ze geen stroom meer opwekken. Hierbij is het belangrijk dat u de panelen niet probeert schoon te spuiten, of schoon probeert te maken met een ruitenkrabber of iets dergelijks. Bij een schuin dak raden wij überhaupt af om zelf het dak op te gaan. Het beste kunt u een specialist inschakelen om uw panelen sneeuwvrij te maken, maar u kunt ook kiezen voor een telescopische wisser. Bent u nog van plan om zonnepanelen aan te schaffen? Dan zijn zelfreinigende zonnepanelen een goede optie om te overwegen.

Zijn zonnepanelen nog steeds rendabel in de winter?

Ondanks dat de winter misschien niet de meest ideale omstandigheden meebrengt voor zonnepanelen, betekent dit niet dat zonnepanelen niet rendabel zijn in de winter. Als u rekening houdt met de factoren die hierboven worden genoemd, zullen zonnepanelen u nog steeds winst opleveren.

Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk offertes via Solvari en bespaar tot 40% op uw offerte.