Tweede verblijf in ItaliŽ steeds populairder

20 april 2018 Bron: Second Home Expo
Tweede verblijf in ItaliŽ steeds populairder
Naast een vakantiewoning in Spanje, Portugal of Frankrijk blijft ook de interesse in een tweede verblijf in ItaliŽ groeien. Wie investeert in vastgoed in la bella Italia, doet dat vooral uit liefde voor het land. In 2016 daalden de prijzen op de Italiaanse vastgoedmarkt met 1,4% terwijl de prijzen voor een tweede verblijf de hoogte in gingen. Ondanks de politieke crisis en de aardbevingen van 2016 blijft er een grote vraag naar tweede verblijven. Dit komt doordat het publiek dat in ItaliŽ vastgoed wil kopen zeer specifiek is: ze zijn verliefd op het land, de cultuur, de taal en de gastronomie.

Vooral Midden-ItaliŽ (UmbriŽ, Le Marche) is in trek, met Toscane als topper. Hier is een prijskaartje aan verbonden, dat nog stijgt door het kleiner wordende aanbod. Als je interesse hebt in deze regio, wacht dan niet te lang. Ook in Noord-ItaliŽ, rond het Como- en Gardameer, is de vraag groot en het aanbod beperkt, met stijgende prijzen als gevolg. Er is ook steeds meer interesse in vastgoed in de skigebieden van de Italiaanse Alpen.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 4 en 5 maart 2023 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Aankoop van tweede woning in ItaliŽ

Een woning kopen in ItaliŽ verloopt gelijkaardig als in BelgiŽ, met een voorlopige verkoopovereenkomst en een notariŽle overdrachtsakte. De rol van de makelaar is wel verschillend. Terwijl een Belgische makelaar in de eerste plaats de belangen van de verkoper behartigt, is een Italiaanse makelaar een onafhankelijke tussenpersoon die aan beide partijen diensten levert en dus ook aan allebei een commissie vraagt. Nog een verschil met de Belgische procedure is het voorschot. Bij ons wordt bij de ondertekening van de verkoopovereenkomst doorgaans een voorschot van 10% gestort. In ItaliŽ bedraagt het voorschot tussen 20 en 30%. Als de koper de aankoop niet laat doorgaan, is hij het voorschot kwijt. Trekt de verkoper zich terug, dan moet hij een schadevergoeding betalen aan de koper die het dubbele bedraagt van het voorschot.

BTW en belastingen

Als je vastgoed koopt in ItaliŽ, betaal je eenmalige belastingen. Bij de verkoop van een nieuwbouw door een projectontwikkelaar draag je als koper BTW af zoals in BelgiŽ. Deze bedraagt 10% op de overeengekomen prijs. Daarnaast moet je rekening houden met notaris-, registratie- en makelaarskosten. Zo lopen de kosten op tot zoín 14% in totaal. Koop je een bestaande woning, dan betaal je een overdrachtsbelasting van 9%. Die wordt berekend op de kadastrale waarde, die meestal 20% tot 40% van de economische waarde bedraagt. Naast de eenmalige belastingen betaal je als vastgoedeigenaar in ItaliŽ ook jaarlijkse belastingen. Doorgaans valt de gemeentelijke belasting op onroerend goed lager uit dan in BelgiŽ. Als je je tweede verblijf verkoopt binnen de 5 jaar na de aankoop en je er een meerwaarde op realiseert, moet je belasting betalen. De meerwaarde wordt dan beschouwd als een divers inkomen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo