Vastgoed

Toename verhuizing winkeliers door slechte markt

Winkeliers hebben te maken met zwaar weer. De economische crisis leidt tot minder bestedingen, terwijl de huurprijzen niet naar beneden worden bijgesteld. Daar komt bij dat de aankopen via internet blijven stijgen en met de vergrijzing groeit de groep die relatief weinig uitgeeft. Maar liefst 47% van de hurende winkeliers twijfelt dan ook om het huurcontract na de huidige contractperiode door te laten lopen. Circa twee derde van deze winkeliers (64%) geeft toe dat de maandelijkse vaste lasten een rol spelen bij een eventuele verhuizing. Om de toch al aanzienlijke leegstand van winkels (6,5%) [1] te beperken, zal vooral de aantrekkelijkheid en de bereikbaarheid van het winkelgebied aangepakt moeten worden. Met name diversiteit in winkels en minder leegstand zullen leiden tot een hogere tevredenheid onder winkeliers. Dit blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy onder 500 winkels door heel Nederland.

Winkelend publiek is niet langer vanzelfsprekend
Winkeliers geven aan dat de verbeterpunten ten aanzien van het winkelgebied vooral gelegen zijn in het terugdringen van de leegstand, de bereikbaarheid, de diversiteit van het aanbod en de aantrekkelijkheid van het winkelgebied. De groeiende leegstand en het dalende aantal passanten werkt elkaar namelijk in de hand. Met betrekking tot de bereikbaarheid zijn volgens de winkeliers aspecten als (betaalbare) parkeergelegenheid en goede bewegwijzering verbeterpunten. Uiteraard speelt de online vindbaarheid ook een steeds grotere rol (HBD) [2].

Het 'Nieuwe Winkelen'
De aankopen in een fysieke winkel zijn terrein aan het verliezen ten opzichte van het aantal bestedingen op internet. Circa twee derde van de aankopen werden in 2011 in de fysieke winkel gedaan, een daling van 7% in één jaar. En zelfs als de aankopen zijn gedaan in de fysieke winkel oriënteert 70% [3] zich vooraf op internet. Dit zogenoemde ‘Nieuwe Winkelen’ dwingt tot een herziene kijk op de functie van winkelen maar biedt ook zeker kansen. Waar de consument zich via internet oriënteert, biedt de fysieke winkel een plek van beleving en aankoop. Dit concept onderstreept het belang van een aantrekkelijk winkelgebied en een prettige winkelervaring maar ook de vindbaarheid op internet.

Collectieve inspanning
Om echt een verschil te maken zullen winkeleigenaren, huurders en de gemeente de handen in één moeten slaan om de huidige ontwikkelingen het hoofd te bieden. Winkeliers geven aan dat het voornamelijk aan de frequentie, de samenwerking en de communicatie schort als het aankomt op promotie. Men noemt hierbij dat goede (online) vindbaarheid en goede (online) communicatie over openingstijden, koopzondagen en evenementen belangrijke verbeterpunten zijn. Voor leegstaande panden kunnen tijdelijke oplossingen gezocht worden om het winkelgebied aantrekkelijk te houden, aldus USP. Gedacht kan worden aan tijdelijke ruimte voor startende ondernemers, voorraad uitverkoop, horeca of dienstverlening.

Ook interessant