Vastgoed

Leegstand in detailhandel nadert 2 miljoen m2

Nederland herbergt bijna 2 miljoen vierkante meter aan leegstaande kantoren en winkelpanden. Als er geen ingrijpende maatregelen komen, zal de leegstand oplopen naar 8 miljoen m2 in 2015. Cor Molenaar, bijzonder hoogleraar marketing & distance selling aan de Rotterdam School of Management, vreest dat complete binnensteden zullen verpauperen.

Momenteel wordt 10% van de aankopen in de nonfoodsector online gedaan en dat aandeel groeit jaarlijks met 15%. In 2015 heeft online een waarde van 15 miljard euro. Winkels willen de boot niet missen en gaan zelf ook webshops inrichten, maar daardoor komende marges onder druk te staan. Consumenten kunnen eenvoudig zien waar een product met de laagste prijs wordt aangeboden en gaan dan onderhandelen over de prijs. Een ander probleem is dat het steeds moeilijker wordt om te parkeren in binnensteden.

Bussum is exemplarisch voor de malaise. In deze gemeenten weten alleen bekende ketens als Blokker en H&M te overleven. De ondernemers krijgen geen vergunning om te openen op zondagmiddag van 12 tot 16 uur.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad