Vastgoed

Leegstand vormt stimulans voor winkelmarkt

De structurele leegstand in de winkelmarkt kan de retailsector naar een hoger niveau tillen. De opmerkelijke uitspraak komt voor rekening van Ingrid Ploegmakers, manager retail consultancy bij WPM Groep, een specialist op het gebied van advies; ontwikkeling, beheer en exploitatie van winkelcentra en kantoren.

Volgens Ploegmakers is de krimp het sterkst op grootschalige locaties en B- en C-locaties, in de regel niet de meest fraaie winkelgebieden. Op deze locaties bevinden zich veel winkels van slechte kwaliteit waar consument noch vernieuwende ondernemer warm van wordt. Anders dan voorspeld wordt, zal de leegstand in de winkelmarkt niet de vorm aannemen als die van de kantorenmarkt. Dit komt doordat leegstand zich op die locaties bevindt die gemakkelijk een andere bestemming kunnen krijgen en waar de leefbaarheid niet direct in het geding is. Wat dat betreft kan de leegstandsontwikkeling juist bijdragen aan de kwaliteitsslag van winkelgebieden: de slechte winkels verdwijnen, terwijl de winkels die de consument sterk aanspreken, overblijven.

Daarenboven zorgt de omvorming van de C- en deels de B-locaties voor een verdere concentratie van het winkelareaal, wat natuurlijk alleen maar positief is.

Gebaseerd op: Retailtrends

Ook interessant