Vastgoed

Leegstand in winkelstraten biedt kansen

De leegstand in Nederlandse winkelstraten levert een kans op om de kwaliteit van de getroffen winkelgebieden te verhogen. Een algemeen verbod op uitbreiding van winkelgebied is onnodig. Op bepaalde locaties is er weliswaar forse leegstand, maar evenzogoed is er in andere plaatsen juist behoefte aan uitbreiding.

Vastgoedbeheerder WPM Groep vindt dat de discussie over leegstand gevoerd moet worden vanuit ondernemerschap en de kwaliteit van de gebieden. De leegstand manifesteert zich het sterkst op B-, C- en grootschalige locaties. De winkels hebben in deze gebieden een slechte kwaliteit. De locaties kunnen makkelijk een andere bestemming krijgen. Die omvorming levert gelijk een bijdrage aan verdere concentratie van het winkelareaal.

Momenteel is de leegstand in winkelconcentraties 6%. Op de kantorenmarkt is de leegstand 13,9%. In het centrum van Echt en Geleen zijn de leegstandspercentages 21% en 18%. Ook hier betreft het C-locaties aan de rand van het kernwinkelgebied. Landelijk is de leegstand op C-locaties 12,3%.

Gebaseerd op: Vastgoedmarkt

Ook interessant