Vastgoed

Nepwinkels maskeren leegstand

Maskeerwinkels bieden een oplossing voor leegstand in winkelstraten. In Groot-Brittannië worden deze zogenoemde fake shops al uitgebreid ingezet. Aangezien ook in Nederland de leegstand bij winkels zal toenemen, zullen de fake shops ook hier hun intrede gaan doen, dat schrijft Retail Actueel.

Volgens Locatus staat nu 6% van de winkels in Nederland leeg en zal dit aantal sterk toenemen in de komende jaren. Onderzoek van CBW Mitex toont aan dat de komende tien jaar 30 tot 50% van alle zelfstandige modedetaillisten af zal haken, terwijl in de wit- en bruingoedsector de leegloop al gaande is. Dit komt overigens niet alleen door stoppende ondernemers, maar ook door faillissementen zoals bij It`s.

Bij de fake shops krijgt een winkel geen nieuwe bestemming, maar worden etalages dichtgespijkerd met platen. Op die platen verschijnt een afbeelding van een mogelijke winkel, zoals een fake-kapsalon. Dergelijke shop-skins moeten een pand op een goedkope manier aantrekkelijk presenteren zodat potentiële huurders er voor vallen.

Ook interessant