Vastgoed

Goed bereikbare kantoorgebouwen staan niet leeg

Kantoorgebouwen die goed bereikbaar zijn kennen amper leegstand. Kantoren die maar op één manier bereikbaar zijn, bijvoorbeeld via de snelweg, kennen wel leegstand. Adviesbureau Goudappel Coffeng en DTZ Zadelhoff hebben de situatie in de regio Utrecht onderzocht.

Volgens de onderzoekers van Goudappel is er sprake van een acceptabele reistijd als werknemers 20 minuten op de fiets zitten, een half uur in de auto rijden of drie kwartier in de bus of trein verkeren om het kantoor te bereiken. Gebieden in het centrum van Utrecht zijn per fiets en ov goed bereikbaar, in de wijk Kanaleneiland zijn de auto en het ov de beste opties en in gebieden buiten de stad is de auto te prefereren. DTZ Zadelhoff heeft de bereikbaarheid vergeleken met het aanbod aan kantoorruimte. Het blijkt dat vooral waar werknemers primair de auto gebruiken, veel kantoorruimte te huur staat.

Werknemers werken het liefst op een plek nabij horeca en winkels. Veel grauwe kantoorwijken die alleen per auto bereikbaar zijn hebben zulke voorzieningen niet.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad