Vastgoed

Leegstand van winkels stijgt met 10%

Het afgelopen jaar is de leegstand van winkels in Nederland met 10% toegenomen. Met name de recessie en de vergrijzing spelen hierbij een belangrijke rol. Ook in 2009 groeide de leegstand van winkels al met 10%.
Dat komt naar voren uit onderzoek van bureau Locatus. Het aantal Nederlandse winkels dat leeg staat nam toe van 5% begin 2009 naar 6% nu. Limburg voert met 9% de lijst aan, gevolgd door Zeeland met 7,6%. Utrecht en Noord-Holland kennen met respectievelijk 4,5% en 3,8% de laagste leegstand. Directeur Gerard Zandbergen van Locatus verklaart dat verschil uit de mate van vergrijzing, die in Limburg en Zeeland aanzienlijk hoger is dan in Utrecht en Noord-Holland. Dat de eveneens snel vergrijzende provincie Groningen de leegstand vooralsnog weet te beperken, is volgens Zandbergen een gevolg van de relatief jonge bevolking van de stád Groningen.

Ook binnen de provincies treden grote verschillen op. Zo kennen Schiedam en Rotterdam-Noord binnen Zuid-Holland een relatief hoge leegstand, volgens Zandbergen voornamelijk als gevolg van de betrekkelijk lage koopkracht. De vrees van winkeliers om hun handel kwijt te raken aan internet en webshops is volgens hem overigens voorbarig.

Gebaseerd op: de Volkskrant