Second Home

Tips voor de aankoop van een tweede huis in Italië

Tips voor de aankoop van een tweede huis in Italië
Denk je eraan om een huis te kopen in het buitenland, als tweede woning of om je definitief te vestingen? In Italië vind je ongetwijfeld de rust en de authenticiteit die je zoekt. De rijke cultuur, het mooie weer, het lekkere eten en de gunstige huizenprijzen maken van ‘la bella Italia’ een interessant land om te investeren in vastgoed.

53 x Unesco Werelderfgoed

Italië komt maar liefst 53 keer voor op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vermeld worden onder andere de historische centra van een aantal beroemde steden zoals Rome, Venetië en Firenze. Ook minder bekende steden (bv. Ravenna, Matera, Vicenza) prijken op de lijst, net als prachtige natuurgebieden, archeologische vindplaatsen en kunstwerken. Wist je trouwens dat ongeveer de helft van alle kunst ter wereld zich in Italië bevindt? In de prachtige steden en de charmante dorpen word je ten volle ondergedompeld in deze rijke culturele erfenis. De authenticiteit en charme van Italië, in combinatie met een erg ontspannen manier van leven, spreken veel kopers van een tweede woning aan. En terecht!

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Italië: vakantieland bij uitstek

In Italië vind je veel stijlvolle huizen op mooie locaties tegen een zeer redelijke prijs. Vooral in het rustige, groene Midden-Italië kent de huizenmarkt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De heerlijke keuken, de vriendelijke inwoners en de prachtige natuur zijn ongetwijfeld extra troeven van het land. Uiteraard speelt ook het mooie weer voor veel mensen mee in de beslissing om een tweede huis te kopen in Italië. Met uitzondering van het noorden heeft Italië een middellands zeeklimaat met warme en droge zomers en relatief milde winters. Het land is goed bereikbaar (ook met low cost vliegmaatschappijen) en het leven is er, met uitzondering van de grote steden, niet zo duur.

Gunstige prijzen op de Italiaanse vastgoedmarkt

De prijzen op de Italiaanse vastgoedmarkt liggen laag sinds de crisis. Momenteel gaan ze in stijgende lijn, hoewel ze nog niet het niveau van voor de crisis bereikt hebben. In combinatie met de lage rente is het verstandig om niet te lang te wachten als je een tweede woning in het land wil kopen. Er gelden speciale belastingvoordelen voor nieuw-ingezetenen (de eerste 5 jaar betaal je maar de helft van de inkomensbelasting) en de Italiaanse regering biedt verschillende subsidies aan (bv. voor verbouwingen en het opstarten van toeristische activiteiten). In Nederland is een tweede huis in het buitenland bovendien vrijgesteld van box 3 belastingen. Het is dus zeker financieel interessant om te investeren in Italiaans vastgoed. Kopers mogen zich verwachten aan prijzen rond 150.000 euro voor een appartement aan de kust. Voor een huis op het platteland betaal je tussen 200.000 en 450.000 euro, afhankelijk van de locatie.

Werk met een makelaar

Als je eraan denkt om een vakantiewoning te kopen in Italië, is het aan te raden om niet op eigen houtje te werk te gaan. Schakel altijd een Nederlandstalige, erkende makelaar in. Die helpt je om ‘het kaf van het koren te scheiden’ en zorgt dat de aankoop juridisch en technisch volledig in orde is. Veel makelaars werken hiervoor samen met advocaten en ingenieurs. Laat je goed begeleiden en respecteer de wetten van het land. Ga niet ‘zomaar’ verbouwen om vervolgens een boete te krijgen omdat je een regel overtreden hebt. Zorg dat je goed weet wat je koopt. Rust er erfpacht of gebruiksrecht op de woning? Is het huis in precies dezelfde staat zoals het geregistreerd staat in het kadaster en in de vergunningen bij de gemeente? Lopen er nog verbouwingsprojecten? Ook de staat van de woning is belangrijk. Er gelden immers verschillende bouw- en kwaliteitsnormen afhankelijk van de ouderdom van een huis. De regelgeving is zeer complex dus als je iets wilt aankopen, aarzel dan niet om een beroep te doen op een betrouwbare makelaar. Zo kan je zonder zorgen van je huis genieten in een prachtig land!

5 goede redenen om een woning te kopen in Italië

  • Rijke cultureel en historisch erfgoed
  • Wereldberoemde steden
  • Heerlijk klimaat het hele jaar door
  • Interessante huizenprijzen
  • Gunstige fiscale voordelen en subsidies

Ook interessant