Vakantiewoningen en de fiscus

  BE   Bron: Second Home Expo
Vakantiewoningen en de fiscus
Steeds meer Belgen vinden de weg naar hun gedroomde vakantiewoning in het buitenland. Dikwijls wordt de aankoop emotioneel geÔnspireerd. De vragen naar de precieze juridische en fiscaalrechtelijke gevolgen van de aankoop worden meestal pas heel wat later gesteld en nog later beantwoord. Om te vermijden dat u met onaangename verrassingen wordt geconfronteerd, staan we hier stil bij enkele aandachtspunten bij de aankoop van uw buitenlandse droomwoning.

Uw buitenlandse woning zal in de eerste plaats in het buitenland worden belast. Een villa aan de Spaanse kust geeft aanleiding tot Spaanse belastingen. Heeft u een chalet in de Franse Alpen, betaalt u Franse belastingen. De tarieven verschillen land per land. Maar als Belgisch inwoner moet u de inkomsten uit buitenlands vastgoed ook vermelden in uw Belgische belastingaangifte!

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 15 en 16 oktober 2022 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden
Zo moet u in BelgiŽ in principe de huurprijs of -waarde van uw buitenlands vastgoed aangeven. Ingevolge rechtspraak mag u voor vastgoed in Europa ook een lager forfaitair inkomen aangeven, vergelijkbaar met het kadastrale inkomen in BelgiŽ. Voor die Spaanse villa hoeft u niet de werkelijke (hogere) huurprijs of -waarde aan te geven, maar volstaat 1,1% of 2% van de (lagere) Ďvalor catastralí. In Frankrijk kan men zich dan weer baseren op de Ďvaleur locativeí.

Voor Europese landen die geen forfaitair inkomen toewijzen aan vastgoed (e.g. ItaliŽ) is de situatie onduidelijk en blijft het wachten tot de wetgever een oplossing uitwerkt. Voor landen buiten Europa (e.g. Zuid-Afrika) moet nog steeds de werkelijke huurprijs of -waarde worden aangegeven.

Eťn maal belast

Maar wordt u dan tweemaal belast op uw buitenlands vastgoed; eenmaal in het buitenland en nogmaals in BelgiŽ? Gelukkig niet. Met de meeste landen heeft BelgiŽ een verdrag gesloten dat bepaalt dat de inkomsten uit buitenlands vastgoed worden vrijgesteld van belasting in BelgiŽ. De aangifte in BelgiŽ is dus enkel relevant voor het zogenaamde Ďprogressievoorbehoudí. Dit betekent dat de vrijgestelde buitenlandse inkomsten ENKEL in aanmerking worden genomen voor de bepaling van het toepasselijke progressieve tarief op uw Belgische inkomsten, zoals uw loon of pensioen.

Vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met www.cazimir.be

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo