Second Home

Vakantiewoningen en de fiscus

Vakantiewoningen en de fiscus
Steeds meer Belgen vinden de weg naar hun gedroomde vakantiewoning in het buitenland. Dikwijls wordt de aankoop emotioneel geïnspireerd. De vragen naar de precieze juridische en fiscaalrechtelijke gevolgen van de aankoop worden meestal pas heel wat later gesteld en nog later beantwoord. Om te vermijden dat u met onaangename verrassingen wordt geconfronteerd, staan we hier stil bij enkele aandachtspunten bij de aankoop van uw buitenlandse droomwoning.

Uw buitenlandse woning zal in de eerste plaats in het buitenland worden belast. Een villa aan de Spaanse kust geeft aanleiding tot Spaanse belastingen. Heeft u een chalet in de Franse Alpen, betaalt u Franse belastingen. De tarieven verschillen land per land. Maar als Belgisch inwoner moet u de inkomsten uit buitenlands vastgoed ook vermelden in uw Belgische belastingaangifte!

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden
Zo moet u in België in principe de huurprijs of -waarde van uw buitenlands vastgoed aangeven. Ingevolge rechtspraak mag u voor vastgoed in Europa ook een lager forfaitair inkomen aangeven, vergelijkbaar met het kadastrale inkomen in België. Voor die Spaanse villa hoeft u niet de werkelijke (hogere) huurprijs of -waarde aan te geven, maar volstaat 1,1% of 2% van de (lagere) ‘valor catastral’. In Frankrijk kan men zich dan weer baseren op de ‘valeur locative’.

Voor Europese landen die geen forfaitair inkomen toewijzen aan vastgoed (e.g. Italië) is de situatie onduidelijk en blijft het wachten tot de wetgever een oplossing uitwerkt. Voor landen buiten Europa (e.g. Zuid-Afrika) moet nog steeds de werkelijke huurprijs of -waarde worden aangegeven.

Eén maal belast

Maar wordt u dan tweemaal belast op uw buitenlands vastgoed; eenmaal in het buitenland en nogmaals in België? Gelukkig niet. Met de meeste landen heeft België een verdrag gesloten dat bepaalt dat de inkomsten uit buitenlands vastgoed worden vrijgesteld van belasting in België. De aangifte in België is dus enkel relevant voor het zogenaamde ‘progressievoorbehoud’. Dit betekent dat de vrijgestelde buitenlandse inkomsten ENKEL in aanmerking worden genomen voor de bepaling van het toepasselijke progressieve tarief op uw Belgische inkomsten, zoals uw loon of pensioen.

Vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met www.cazimir.be

Ook interessant