Vastgoed

Taxatie in Almere valt steeds hoger uit: woningmarkt in de stad oververhit

Taxatie in Almere valt steeds hoger uit: woningmarkt in de stad oververhit
Almere is nog altijd een van de meest gewilde gemeenten om in te wonen, blijkt uit cijfers van het CBS. De stad was vorig jaar een van de grootste stijgers als het aankomt op de gemiddelde transactieprijs voor een woning. Dit is ook terug te zien in de gemiddelde WOZ-waarde van een woning: met een taxatie in Almere kom je al snel uit op bijna 361.000 euro. En hoewel de huizenprijzen dalen, ook in Almere, lijkt dit nog maar weinig effect te hebben op de drukte op de woningmarkt.

Taxatie Almere: in 2022 een van de grootste stijgers

De huizenprijzen in heel Flevoland stegen bovengemiddeld hard, blijkt uit cijfers van het afgelopen jaar. Het landelijk gemiddelde lag op 10,8 procent, maar de provincie gaat daar met zijn 15,4 procent ruimschoots overheen. Het is dan ook het hoogste gemiddelde in het hele land. Over het algemeen werd er vorig jaar 420.000 euro voor een Flevolandse woning neergelegd. Dat is iets meer dan de gemiddelde taxatie in Almere: daar kwam de gemiddelde transactieprijs uit op 400.000 euro. Daarmee staat Almere op de zesde plaats van gemeenten waar de huizenprijzen het hardst zijn gestegen.

Hoewel het niet gek is dat er veelvuldig wordt overboden op de vraagprijs, blijkt wel dat er vele malen meer wordt neergelegd voor een woning in Almere dan dat een taxatie aan WOZ-waarde vastlegde. De gemiddelde taxatie in Almere komt dit jaar uit op bijna 361.000 euro, ten opzichte van 305.000 euro in het jaar hiervoor.

Dalende huizenprijzen zorgen niet meteen voor lagere taxatie in Almere

Het blijkt dus uit alles dat het steeds moeilijker wordt om aan een woning te komen in de oververhitte Flevolandse polder. In Almere zijn er vorig jaar nog geen 3.000 woningen over de toonbank gegaan. Toch lijkt er een lichtpuntje aan het einde van de tunnel te ontstaan. De gemiddelde woningprijs zakt al enkele maanden in het gehele land. In het eerste kwartaal van dit jaar betaalde je daardoor bijna 12 procent minder voor een woning in Flevoland ten opzichte van een jaar geleden.

De gemiddelde prijs voor een woning in Almere daalde van ruim 450.000 euro naar 430.000 euro. Daarmee ligt de gemiddelde transactieprijs in Almere nog boven het landelijk gemiddelde dat voor een woning wordt neergelegd. De gemiddelde verkoopprijs in Nederland lag in het eerste kwartaal namelijk net onder de 400.000 euro. Dat wil echter niet zeggen dat wanneer je een taxatie in Almere laat uitvoeren, de WOZ-waarde hiermee automatisch lager uitkomt: de WOZ-waarde gaat namelijk deels uit van de populariteit van een wijk of woonplaats. En laat Almere nou net dus een zeer gewilde gemeente zijn.

Accurate taxatie in Almere wordt steeds belangrijker

Met de oververhitte woningmarkt en continue stijgingen en dalingen in huizenprijzen is het nog belangrijker geworden om een goede, accurate taxatie in Almere uit te laten voeren. Niet alleen is een taxatie verplicht om in aanmerking te komen voor een hypotheek, maar je kunt middels een nieuwe taxatie bijvoorbeeld ook bezwaar maken tegen de huidige WOZ-waarde die voor je woning is vastgelegd.

Ook interessant