Vastgoed

Nederlandse huizenmarkt weer onder de loep door stijgende woningprijzen

Nederlandse huizenmarkt weer onder de loep door stijgende woningprijzen
Nadat we enkele jaren te maken hadden met een oververhitte woningmarkt leek het dit jaar eindelijk wat rustiger te worden. Althans: tot aan een maand of drie geleden. De laatste drie maanden zijn de prijzen van koopwoningen in Nederland gestegen ten opzichte van de maanden ervoor.

Dat blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Wie op zoek is naar een passende woning moet dus waarschijnlijk wat extra bij gaan leggen de komende tijd. Uit hetzelfde onderzoek blijkt wel dat de prijzen aanzienlijk lager liggen dan exact een jaar geleden. En ga je voor een goede makelaar, bijvoorbeeld een makelaar in Amsterdam, dan is de kans groot dat ze een passende woning voor jouw wensen kunnen vinden.

Verhitte woningmarkt in 2021 en 2022 in Nederland

Heb je net besloten dat je je woning wil verkopen en/of op zoek wil gaan naar een koopwoning? Dan is er voor nu nog geen reden voor paniek. Juist omdat de woningprijzen van koopwoningen nu beduidend lager zijn dan een jaar eerder, is er voor verschillende soorten budget van alles te vinden. Dat is weleens anders geweest in Nederland. Jarenlang werden de koopwoningen in ons land alleen maar duurder; met 2021 en 2022 als hoogtepunt. De waarde van sommige koopwoningen steeg binnen een jaar met 20%. De aanhoudende vraag naar koophuizen onder een groeiende groep mensen en een lage hypotheekrente zorgde voor een alsmaar kleiner wordend aanbod.

Wat daarop resulteerde was een verhitte woningmarkt waarbij de prijzen van koopwoningen in sneltrein omhoog gingen. Aan het einde van 2022 stegen de hypotheekrentes binnen korte tijd, waardoor de huizenprijzen weer wat zakten. Die trend zagen we tot ongeveer drie maanden geleden; sinds juni dit jaar stijgen de prijzen namelijk weer wat. Naar verwachting zullen de woningprijzen de komende maanden beetje bij beetje blijven stijgen. De hoogte van de rentes stagneert inmiddels namelijk een beetje, terwijl de lonen in veel branches wel flink zijn gestegen. Het is nog wel de vraag of de woningprijzen weer zo hoog gaan worden als in 2021 en 2022. In deze aflevering van BNR hoor je daar meer over.

Hogere prijs: weer meer overbiedingen op woningen

Wie in de afgelopen drie maanden een bestaand huis in Nederland kocht, was daar gemiddeld € 422.000 aan kwijt. Dat is een stijging van 1,7 % ten opzichte van het kwartaal ervoor. Hierbij wordt er ook weer vaker dan voorheen overboden op de vraagprijs. De situatie nu is zeker nog niet te vergelijken met de gekte van de periode hiervoor. Zo is het aantal verkochte huizen de laatste tijd gedaald. In augustus dit jaar wisselden 15.934 huizen van eigenaar. Exact een jaar ervoor waren dat er nog 3% meer. Over het hele jaar zijn er in verhouding tot nu toe 7% minder woningen verkocht.

Bovenstaande koopprijs geldt overigens alleen voor bestaande bouw. De gemiddelde prijs voor nieuwbouw in Nederland in het derde kwartaal is € 474.000 voor een huis. Deze prijs lag ongeveer gelijk aan de prijs in het tweede kwartaal van 2023. Kijken we echter naar het derde kwartaal van een jaar ervoor dan ligt de prijs maar liefst 5,3% lager. Bij bestaande bouw lagen de prijzen in het derde kwartaal van 2023 1,7% lager ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. In andere woorden: er is dus momenteel een stijging te zien, maar die stijging is tot nu toe nog niet vergelijkbaar met de torenhoge huizenprijzen van eerdere jaren.

Tips om een woning in Nederland te kunnen kopen

Wil je niet afwachten wat er zoal op de woningmarkt in Nederland gebeurt en ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Dan is er zeker een aantal tips en tricks dat je hierbij kunt gebruiken voor een succesvolle koop.

  • Stel een wensenlijstje samen en kijk goed naar de locatie waar je een huis wil kopen. Beschik je bijvoorbeeld al over een woning in Amsterdam en wil je naar Utrecht verhuizen? Schakel dan een verkoopmakelaar in Amsterdam in om de verkoop snel af te handelen en ga in Utrecht aan de slag met een makelaar daar.
  • Naast het inschakelen van een makelaar is het aan te raden om een goede hypotheekadviseur te zoeken. Doe dat het liefst al voordat je met je zoektocht begint, zodat je weet wat er zoal mogelijk is op het gebied van financiën. Met de hypotheekadviseur bepaal je wat de maximale koopprijs kan zijn. Dat soort informatie zorgt ervoor dat je zoektocht sneller en beter verloopt.
  • Neem altijd iemand mee naar een bezichtiging. Samen zie je namelijk altijd meer dan alleen.
  • Heb je een aankoopmakelaar ingeschakeld? Dan kan diegene voor jou onderhandelen over een eventuele koopprijs. Wanneer je geen aankoopmakelaar hebt, moet je dit zelf doen. Houd rekening met de huidige markt en bepaal op basis daarvan wat je gaat bieden om kans te maken op het huis.

Ook interessant