Second Home

Stijgende energieprijzen maken tweede verblijf in Spanje interessanter

Stijgende energieprijzen maken tweede verblijf in Spanje interessanter
De verkoop van Spaanse woningen aan Belgen bereikte in de eerste helft van 2022 de hoogste piek ooit volgens de statistieken van de vereniging van Spaanse notarissen. De recente prijsstijgingen van energie zorgen ervoor dat er niet meteen een daling in de aankoop van Spaans vastgoed door Belgen te verwachten is, stelt Leen Vermeulen, bestuurder van Hip Estates.

Dé vastgoedspecialist voor Spanje kreeg het net als andere makelaars erg druk na de lockdowns van de covidcrisis. Een tweede verblijf in Spanje werd extra aantrekkelijk. Mensen wilden meer gaan genieten van het leven, dat steeds al goedkoper was in Spanje, en thuiswerken geraakte volledig ingeburgerd. Ondanks de recente stijging van de woningprijzen, veroorzaakt door vertraagde bouwprojecten en schaarste van panden, verwacht Hip Estates geen daling in de verkoop aan Belgen komende winter.

De prijzen van energie swingen bij ons de pan uit en het belooft een dure winter te worden, ondanks de tegemoetkomingen van de overheid. In Spanje is het leven een stuk goedkoper, legt Leen Vermeulen van Hip Estates uit: ‘Met een gemiddelde van 6 uren zon per dag van november tot februari zijn de temperaturen heel aangenaam. In de nieuwbouwwoningen met kamerhoge dubbele beglazing hoef je ’s winters de verwarming niet vaak te gebruiken. De energieprijzen zijn hier de jongste jaren hetzelfde gebleven, want veel eigenaars hebben een vast energiecontract. Daarbij komt dat ook de consumptieprijzen in de winkels, restaurants en bars een stuk lager liggen dan in België.’

Na een eerdere btw-verlaging op elektriciteit kondigde de Spaanse regering gisteren een verlaging van de heffing op aardgas aan van 21% naar 5% (1% lager dan bij ons), voorlopig tot 31 december 2022.

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 9 en 10 maart 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

Volgens de statistieken van de vereniging van Spaanse notarissen bereikte de verkoop van Spaanse woningen aan Belgen in de eerste helft van 2022 de hoogste piek ooit. Belgen kochten in het vorige kwartaal 1.175 woningen, maar liefst 13 woningen per dag in Spanje. Dit is een stijging van +63.6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen de verkoop weer het normale niveau van 2018-2019 bereikte. Voorlopig lijkt er volgens Hip Estates dus nog geen sprake van een kerende tendens.

Ook interessant