Nieuwbouw

Starten in de bouw? Doen!

Vorig jaar startten in Vlaanderen 4.179 nieuwe bouwbedrijven. Dat waren er 178 minder dan in 2012. Het laagste aantal van de jongste tien jaar. Het aandeel van de bouw in het totaal aantal opgerichte bedrijven is wel licht toegenomen, van 11 naar 11,5% (cijfers Graydon Belgium nv i.s.m. UNIZO). De crisis in de bouw, die tot uiting komt in een lager werkvolume en een scherpere concurrentiestrijd, vertaalt zich dus ook in een lager aantal nieuwe bouwbedrijven. De eerste cijfers van 2014 duiden op een stabilisatie of eerder lichte stijging van het aantal starters in de sector. Gelukkig, want er is nood aan nieuw ondernemerschap. De bouw blijft een sector met toekomst. De demografische evolutie doet de vraag naar nieuwe woningen stijgen en de hogere eisen op vlak van comfort en energieprestaties stimuleren de renovatiemarkt en noodzaken de bouwsector om creatief en innovatief in te spelen op de vraag van de klanten.

Wie een bouwonderneming wil starten en uitbouwen, doet dit wel best goed voorbereid en onder deskundige begeleiding. Bouwunie helpt beginnende bouwondernemers om zo’n goede start te nemen en neemt ook actief deel aan de Vlaamse Startersweek, een initiatief van UNIZO.

Wie een eigen bouwonderneming wil starten, komt al snel tot het besluit dat daar heel wat komt bij kijken: alle nodige info verzamelen, advies inwinnen, de haalbaarheid van je startplannen aftoetsen, de juiste financiering vinden, … UNIZO en Bouwunie staan starters elke dag met raad en daad bij om deze zoektocht naar informatie en het nemen van de juiste beslissingen te vergemakkelijken. Deze week kunnen starters hiervoor op één adres terecht. UNIZO organiseert de Startersweek. Kandidaat- en jonge starters krijgen er specifieke info, advies en tips om mét kennis van zaken aan de slag te gaan. Ook de specialisten van Bouwunie staan paraat om de bouwstarter wegwijs te maken. Met informatie over de specifieke startvoorwaarden van de bouw én extra advies over twee thema’s die voor het bouwbedrijf van vandaag en morgen het verschil kunnen maken: hoe inspelen en je terdege voorbereiden om energiezuinig te bouwen en te renoveren, en hoe een correcte kostprijsberekening maken zodat je met je werk ook je boterham verdient.

Kandidaat-starters kunnen vandaag 16 en morgen 17 mei nog terecht op de startersbeurs voor info-sessies, informatie of individuele adviesgesprekken. De sessie “Starten in de bouw” vindt plaats op zaterdag 17 mei van 14u30 tot 15u15 in het Congreshotel Ter Elst, Kattenbroek 1, 2650 Edegem. Info en inschrijvingen via www.vlaamsestartersweek.be.

Aantal startende bouwbedrijven in Vlaanderen

Ook interessant