Architectuur

Startende architecten krijgen introductie op strengere EPB-wetgeving

Startende architecten krijgen introductie op strengere EPB-wetgeving
Startende architecten worden geconfronteerd met een steeds strengere energiewetgeving. Om de nieuwe lichting architecten wegwijs te maken in deze complexe regelgeving organiseerde NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, de infosessie ‘Het ABC van EPB voor startende architecten’. 50 pas afgestudeerde architecten en stagiair-architecten kwamen zich informeren tijdens deze eenmalige sessie.

Vanaf 1 januari 2014 verstrengt het E-peil en moet een architect in een nieuw woongebouw en in bestaande gebouwen die ingrijpende gerenoveerd worden ook een installatie voorzien die hernieuwbare energie produceert. De rol van de architect als ontwerper en raadgever is hier cruciaal. Met het oog op de nieuwe regelgeving zette NAV op 17 september de nieuwe EPB-eisen op een rijtje. Dit tijdens een infosessie exclusief voor startende architecten in het Eandisgebouw in Sint-Niklaas.

Voor deze infoavond deed NAV beroep op energieconsulenten Angeliques Verspeurt en Benny Craenhals. Zij belichtten de verschillende parameters op het E-peil en enkele praktische aandachtspunten. De 50 enthousiaste startende architecten kregen naast een overzicht van de huidige EPB-eisen ook een toekomstvisie van het EPB-beleid mee. Bijzondere aandacht ging naar de bepalende rol van de architect in dit verhaal. Tot slot zorgde Patrick Steurbaut (REG audits en Advies-Eandis) voor meer helderheid over de functie van de netbeheerder bij EPB. Na afloop konden de aanwezigen napraten tijdens een drink.

De infosessie was gratis voor alle startende architecten (afgestudeerden in 2013 of stagiairs architecten).

Ook interessant