Algemeen

Bouw en industrie samen tegen sociale dumping

De werkgeversorganisaties van de bouwsector en de technologische industrie gaan gezamenlijk de strijd aan tegen sociale dumping in ons land. Oneerlijke concurrentie van buitenlandse bedrijven die de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden niet respecteren, bedreigt immers steeds meer de activiteit en de werkgelegenheid van Belgische bedrijven. De Confederatie Bouw en Agoria schatten dat er reeds om en bij de 11.000 jobs door oneerlijke concurrentie sneuvelden in ons land. Daarom doen de Confederatie Bouw en Agoria een aantal voorstellen om de misbruiken van het Europees principe van de vrijheid van dienstverlening aan te pakken. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw en Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria: “Wij staan schouder aan schouder in dit dossier en vragen de regering met aandrang om het voorgestelde actieplan uit te werken.”

De bouwsector verloor 8.000 jobs op twee jaar tijd. In een enquête van de Confederatie Bouw gaf 8 op de 10 aannemers aan gedurende het afgelopen jaar een opdracht verloren te hebben aan een buitenlands bedrijf. Ook de industriebedrijven hebben te kampen met de abnormaal lage prijzen die buitenlandse spelers op onze markt hanteren. Deze bedrijven brengen niet alleen goedkoper personeel, maar vaak ook goedkope buitenlandse materialen mee naar ons land. Het zijn vooral de activiteitsdomeinen Contracting and Maintenance en Building Technology die hieronder lijden. Contractingbedrijven zijn firma’s die zorgen voor het monteren en het onderhoud van installaties bij bedrijven, bouwwerken en openbare infrastructuur. In Building Technology gaat het om Belgische fabrikanten van bouwmateriaal en – technologie. Agoria schat het verlies aan omzet op 10 procent. Het jobverlies loopt op tot bijna 3.000 banen.

De twee werkgeversorganisaties hebben daarom een actieplan opgesteld waarmee ze naar de federale regering stappen. De voorgestelde maatregelen situeren zich op verschillende bestuursniveaus. De strijd tegen de sociale dumping wordt zeker niet alleen op Europees niveau gevoerd, ook ons land kan bepaalde regels aannemen of versterken en dit gebeurt best zo snel mogelijk. De doelstelling is duidelijk: de terugkeer van een gezonde concurrentie op de Belgische bouwmarkt en aanverwante sectoren.

Ons land kan bijvoorbeeld bij overheidsopdrachten de erkenningsreglementering aanscherpen door onder meer deze verplichting te eisen van elke onderaannemer in de keten, abnormale lage prijzen sanctioneren en de opdrachtgever meer bewust te maken over de aansprakelijkheid. Ook het gebruik van een visueel identificatiebewijs (badge) zou de transparantie op de werven verhogen. Verder moet men de controles efficiënter en meer gericht organiseren of controleren of buitenlandse bedrijven de veiligheidsregels naleven, hun fiscale verplichtingen nakomen en of ze geen sociale statuten misbruiken.

Op Europees vlak moet men dringend de regels inzake detachering herbekijken. Men moet zich de vraag durven te stellen of het normaal is dat duizenden arbeidskrachten in ons land aan een bodemtarief komen werken doordat zij in hun land de (veel lagere) sociale zekerheidsbijdragen kunnen betalen. Dit debat moet Europa durven voeren.

Daarnaast blijft het algemene probleem bestaan dat onze bedrijven door de hoge loonlast niet opgewassen zijn tegen de concurrentie van buitenlandse bedrijven, zelfs als die op een correcte manier hun diensten aanbieden. Een loonlastenverlaging moet dus ook één van de beleidspunten worden van onze volgende regering.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Belgische bouwbedrijven worden uit de markt geprijsd en onze werkgelegenheid komt steeds meer in gevaar. Onze sector stuurt vandaag een alarmsignaal uit, want op termijn staat onze sociale zekerheid op het spel. Wij pleiten voor actie zowel op Belgisch als op Europees vlak om deze situatie aan te pakken, met inbegrip van een consistente en lineaire lastenverlaging in ons land. We zijn blij dat de collega’s van de industrie onze oproep ondersteunen.”

Paul Soete, gedelegeerd bestuurder van Agoria: “Onze bedrijven worden steeds vaker geconfronteerd met bedrijven die de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden niet respecteren. Eerlijke bedrijven die wel volgens de regels werken, verliezen opdrachten of hun marges worden kleiner. Ook voor de leveranciers van bouwproducten is er omzetverlies. De aanwezigheidsregistratie is dan ook een van de maatregelen die zullen bijdragen tot een efficiëntere controle.”

Ook interessant


Build for Life